Rada pro tento den - 19.7.

19. červenec 2007
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali radu, jak si připravit výbornou kořenicí směs z hub. A dočetli jsme se také, že látky, které obsahují některé kopretiny, nám mohou pomoci zbavit se mšic housenek a dotěrných much.

Práškové koření z hub
Jan Pavlíček z Chotěboře používá vlastní kořenící houbovou směs z dobře usušených a rozdrcených rostlin a hub v tomto poměru: smíchá dvě lžíce celerové nati, dvě lžíce petrželové nati, jednu lžíci libečku, půl lžičky pepře, jednu lžičku majoránky, dvě lžíce hub a jednu lžičku sušeného česneku. Do směsi samozřejmě patří i troška soli.

Růžová kopretina (Pyrethrum roseum)
pochází z Malé Asie, patří mezi trvalky a vcelku snadno se pěstuje na sušších a slunných místech. Rozkvétá od června, kvete jeden měsíc a její květy se sytě růžovými okvětními lístky a žlutými semeníky jsou velmi vhodné do vázy. Rostlina je zajímavá i tím, že ve svých pletivech obsahuje přírodní insekticid, který ji chrání proti mšicím a housenkám. Tento insekticid, podle rodového jména rostliny nazvaný pyrethroid, se z rostliny dříve získával do prostředků určených k postřiku. Dnes se sice tato látka vyrábí i synteticky, ale stále je možné sehnat i přírodní preparáty s pyrethroidem, které jsou vhodné na zahradu i do našich příbytků. Můžete jimi například postříkat záclony nebo okna, na které často a ve větším množství sedají mouchy. Radu poslal Ing. Ivan Dvořák ze Sezimova Ústí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.