Rada pro tento den - 19.11.

19. listopad 2008
Rada pro tento den

Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik užitečných rad čtenářů.

Jak jednoduše brousit nože radí Jiří Mika z Karlových Varů. Když jsme dříve doma potřebovali nabrousit nůž, obvykle stačilo obtáhnout jej o dno obráceného hrnce zvaného kameňák, ve kterém se svařovalo mléko. Dnes existují různé brousky - jeden z nich si můžeme vyrobit sami z klasických elektrických keramických pojistek. Vezmeme dvě porcelánové pojistkové patrony a upevníme je v krabičce, kterou si sami vyrobíme z kovového pásku, nebo ji vložíme do jiné vhodné krabičky, kterou najdeme doma. Důležité je, aby se obě pojistkové patrony navzájem těsně dotýkaly svými oblými stranami. Žlábkem mezi pojistkami pak protahujeme nůž - keramické válečky totiž vytvoří přesně ten úhel, který pro broušení potřebujeme. Několik rad do kuchyně nabízí Zdeňka Sikorová z Bystřice: Pokud máme problém dostat z úzké láhve kečup a nepomůže ani třepání, zastrčíme do láhve silnější brčko až ke dnu. Do láhve se tak může lépe dost vzduch a kečup sám vyteče. Během vaření masa nebo luštěnin nedoléváme studenou vodu. Potraviny se pak vaří pomaleji. Luštěniny solíme až po uvaření, jinak také trvá déle, než změknou. Přípravu dresinků můžeme urychlit tak, že všechny přísady dáme do větší skleničky se šroubovacím víčkem (například do skleničky od tatarské omáčky). Skleničku uzavřeme a všechny ingredience pak v ní promícháme jako v barmanském šejkru. Výhodou je, že nespotřebovaný dresink můžeme v uzavřené skleničce snadno skladovat v chladu pro další použití. Naše babičky do bramboráku vždy přidávaly půl hrníčku vařícího mléka. Brambory si pak uchovaly krásnou žlutou barvu. Pokud vaříme polévku z kysaného zelí, nikdy v kyselém zelném láku nevaříme brambory, protože zůstávají dlouho tvrdé.

Spustit audio