Rada pro tento den - 18.7.

18. červenec 2008
Rada pro tento den

Z posledního čísla časopisu Receptář jsme vybrali červencové rady Ludmily Duškové pro zahrádkáře.

U celeru začíná v červenci hlavní období růstu. Na prvním místě je tedy v těchto dnech voda a živiny. Pokud chceme zeleninu dobře skladovat, je důležité celeru zajistit hnojiva s vysokým obsahem draslíku, použijeme tedy odpovídající vícesložková hnojiva (například Cererit).

Letní odrůdy jablek jako třeba Průsvitné letní, Julia, Mantet a další dosahují sklizňové zralosti již v červenci. Nejlépe chutnají, ponecháme- li je na stromě až do chvíle konzumace. Pokud je natrháme do zásoby, rychle ztrácejí svou chuť a vůni. U všech letních odrůd dozrávají plody postupně, proto je dobré sklízet jen zralá jablka.

Skleníkové okurky budou dobře plodit, pokud budeme kromě pravidelného zalévání a přihnojování také pečlivě kontrolovat jejich zdravotní stav. Výskyt škůdců či houbových chorob je nutné podchytit včas a zasáhnout doporučenými přípravky na ochranu rostlin. Mezi nejčastější škůdce okurek patří sviluška chmelová, která škodí sáním na listech - ty pak velmi rychle sesychají a odumírají. Škůdce poznáme podle pavučinek - nejlépe jsou vidět v paždí listů.

U balkonových rostlin pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy. Květiny budou vypadat podstatně lépe, ale hlavně začnou intenzivně nasazovat květy nové. Tento úkon je důležitý především u petúnií, jinak totiž tyto letničky začnou nasazovat semena, a ukončí tak intenzivní kvetení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.