Rada pro tento den - 18.6.
Z červnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady jeho čtenářů. Jak uskladnit maso, radí Eliška Ďaďová z Kralup nad Vltavou.
Maso rozdělí na porce, naklepe je, ale nesolí, aby maso zbytečně nepouštělo šťávu, ani maso nenakládá do žádné marinády. Naklepané plátky masa pouze uloží do keramické nebo nerezové nádoby a zalije rostlinným olejem, aby v něm bylo maso zcela ponořeno. Takto uložené maso vydrží při běžné teplotě několik dní.
Jaroslav Šťastný ze Sobědruh třídí odpad. Prázdné PET láhve hromadí v igelitovém pytli. Aby se mu pytel lépe plnil, vyrobil si přípravek na jeho uchycení. Použil větší pevnou krabici o rozměru 30x40 centimetrů (vhodné je krabice od bot), do jejíhož dna opatrně vyříznul otvor, aby příliš nesnížil pevnost krabice. V jejích rozích upevnil provázky, na které krabici zavěsil. Okraje gelitového pytle pak přehnul přes okraj krabice dovnitř a pytel uchytil kolíčky na prádlo. Když je pytel plný, jednoduše se sundá z krabice a obsah nasype do žlutého kontejneru. Pytel je zavěšený na přístupném, ale nepříliš nápadném místě, krytém před deštěm.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.