Rada pro tento den - 18.12.

18. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik rad pro kutily.

Detektor kovů na vyhledávání elektrických vodičů ve zdech si zhotovil Jiří Holý z Českých Budějovic. Pokud se chceme vyhnout úrazu elektrickým proudem při vrtání otvorů ve zdech, můžeme použít malé tranzistorové rádio, radí pan Holý. Motoristé si jistě všimli, že projíždějí-li pod elektrickým vedením a mají-li zapnuté rádio, výrazně se zvýší jeho hlasitost. Jestliže tedy budeme tranzistorovým přijímačem naladěným na slabší stanici v rozsahu středních vln pohybovat těsně u zdi, v blízkosti vedení začne rádio hrát hlasitěji. Hledání je snazší, pokud je elektrický obvod uzavřen. Proto je třeba všude rozsvítit a do zásuvky zapojit spotřebiče. Nejhůře zato metoda vyhledávání vodičů funguje v železobetonových stavbách.

Forma na obrubníky Eva Marešová z Roudnice nad Labem nabízí zajímavý nápad, jak si zhotovit betonové díly pro obrubníky k záhonům nebo zahradním cestičkám. Jako formu využívá použité PET láhve. Postup je následující: Láhvím odřízneme dna, zašroubujeme je a zapíchneme víčkem těsně vedle sebe do písku, aby se o sebe opíraly a vydržely stát svisle. Namícháme řidší betonovou směs a nalijeme ji až po okraj láhví. Když beton ztuhne, PET láhve odstraníme a získáme pěkné kužely na obrubníky. Pokud chceme, aby kužely byly bez špiček, do láhví nasypeme (do výšky zátky) písek a pak teprve nalijeme beton. Jako formu na obrubníky lze použít PET láhve různých velikostí i tvarů. Obrubníky budou rozmanitější, pokud do betonové směsi přidáme malé kamínky. Kolem záhonků nebo zahradních cestiček pak vyryjeme rýhy a hotové kužely do nich zapustíme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.