Rada pro tento den - 18. srpna
Co s přebytkem rajčat? Usušit!
Rajčata z bohaté úrody lze naložit na kyselo i kandovat na sladko nebo použít k výrobě kečupů, omáček a čalamád. Sušení ovšem koncentruje chuť rajčat na maximum. V jižní Evropě, především Itálii, se rajská jablíčka suší na rozpálených střechách běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou. Pro sušení vybíráme tvrdá pevná rajčata, v některých případech i nedozrálá, která jsme nechali na slunci za oknem zčervenat. Rajčata opláchneme, chvilku je povaříme a postupně je sušíme. Přes den na slunci, v noci nebo při špatném počasí v troubě nebo v sušičce. Poněkud rychleji se nám podaří usušit rajčata nakrájená na plátky. Usušená rajčata ukládáme obalená hedvábným papírem na suchém místě. Pokud by začala měknout, je nutno je znovu dosušit. Rovněž je můžeme naložit do panenského olivového oleje, který podle chuti dochutíme česnekem, solí a bylinkami.
Rychlejší je sušení rajčatové pasty:
1. Rajčata rozvaříme na tuhá povidla.
2. Vzniklou pastu rozetřeme na alobal, ten položíme na plech a sušíme v troubě.
3. Alobal s rajčatovou pastou můžeme též vložit do sušičky na ovoce a sušit do ztuhnutí. Vznikne tak plát, který rozkrájíme na kousky a ty ještě dosušíme.
4. Usušená rajčata uložíme do krabice a skladujeme je na suchém místě.
Takto usušená rajská jablíčka používáme při přípravě masa na paprice, pro zlepšení barvy omáček a určitě nám poslouží i při přípravě domácí pizzy.
Další tipy k uchování úrody rajčat najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.