Rada pro tento den - 17.9.

17. září 2010
Rada pro tento den

Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy.

Jak využít kdoule
Ve starověkém Řecku patřila kdouloň k rostlinám bohyně Afrodity, proto se věřilo, že kdoule působí jako afrodiziakum. Plody kdouloně obecné (Cydonia oblonga) připomínají žlutá jablka nebo hrušky a nádherně voní. Mají plstnatou slupku s velmi tvrdou, drsnou dužinou. Z jednoho keře se sklidí 3 až 5 kg plodů. Po sklizni, která probíhá od konce září až do prvních říjnových mrazíků plody zpracujeme co možná nejdříve, jinak dužina zhnědne. V syrovém stavu jsou nejedlé.

Kdoule krájíme na lupínky a sušíme při 40 – 50 °C. Z uleželých plodů se v zimě vaří kompoty, marmelády, džemy a želé. Bývávalo zvykem kdoule ukládat do skříní a truhlic k provonění prádla. Na začátku minulého století se z kdoulových semen připravoval sliz na ošetření proleženin. Výtažek ze semen se používal proti průjmům. Rostlina stále slouží k výrobě kosmetických přípravků na fixaci vlasů nebo v textilním průmyslu pro konečnou úpravu hedvábí.

Netradiční recept na kdoulový sýr od čtenářky Lenky Joskové je zajímavou možností, jak plody kdouloně také zpracovat. 2 kg oloupaných, očištěných a na čtvrtky rozkrájených syrových kdoulí dáme do kastrolu, zalijeme studenou vodou a pod poklicí dusíme do měkka. Pak hmotu prolisujeme a znovu vaříme do zhoustnutí. Přidáme 2 kg krystalového cukru, 10 dkg rozsekaných mandlí šťávu a kůru ze 2 citronů. Nakonec sýr dovaříme tzv. na kapku. Tedy tak, aby se kapka na talířku neroztekla, ale ztuhla.

Horký sýr nalijeme do malých formiček nebo do formy na biskupský chlebíček a necháme ztuhnout. Sýr pak vyklopíme, zabalíme do celofánu na zavařeninu nebo do pergamenového papíru a uložíme v suchu. Takto upravený sýr můžeme kdykoliv podle chuti ukrojit a servírovat.

Další podrobnosti o kdoulích a kdouloních najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio