Rada pro tento den - 17.9.

17. září 2007
Rada pro tento den

Minulý týden vyšlo speciální číslo Receptáře věnované zateplování bytů a domů. Z jeho obsahu jsme vybrali několik tipů, jak omezit únik tepla bez velkých stavebních úprav.

* Na vnitřní stranu oken a vchodových dveří pověsíme závěs ze silné látky s mnoha záhyby.

* Parapety nad radiátory prodloužíme tak, aby závěsy a záclony končily nad parapety. Jen tak docílíme, že teplý vzduch od radiátorů proudí před záclonami a závěsy a neochlazuje se o okna.

* Drážky oken a dveří utěsníme: Samolepicí těsnění z molitanu nebo pryžové pěny je sezonní záležitostí, vydrží nanejvýš jednu zimu. Mnohem trvanlivější je klasický kovotěs. Nejlepší zkušenosti, pokud jde o kvalitu a životnost, jsou se silikonovým těsněním vkládaným do frézovaných drážek. Ušetříme tak asi patnáct procent energie.

* Staré okno můžeme podstatně vylepšit tím, že jednoduchá skla v dřevěných rámech nahradíme speciálními dvojitými skly. Tomu, jak při tom postupovat, se budeme věnovat zítra.

* Může se stát, že okno s nově osazeným dvojsklem, se rosí. V tom případě utěsníme vnitřní křídla, aby se relativně vlhký vzduch v místnosti nedostal do vnitřního prostoru okna. Naopak vnější křídlo by úplně těsné být nemělo, a pokud těsné je, lze jeho rám provrtat malým vrtáčkem, aby se do vnitřního prostoru dostal relativně suchý venkovní vzduch a vnější okno se nerosilo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.