Rada pro tento den - 16.8.

16. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového vydání časopisu Receptář jsme vybrali radu, jak správně nabrousit sekeru. Radu poslal Jiří Holý z Českých Budějovic.

Podstatné je, aby oblouk ostří byl rovnoměrný a bez "zubů". Můžeme to zkontrolovat pohledem, nebo ostří sekery obtáhneme tužkou na papír, kde se objeví i ten nejmenší nedostatek. Linii ostří pak zarovnáme pilníkem. Oblouk ostří přitom tvarujeme tak, aby myšlená přímka spojující koncové body oblouku ostří byla rovnoběžná s osou topůrka, nebo aby s touto osou svírala ostrý úhel (tedy jen několik stupňů). Po zarovnání linie oblouku ostří upravíme úhel ostří, který nesmí být větší než 15-20 stupňů. Používáme ostrý a pokud možno nový plochý pilník. Při pilování hlavu sekery položíme na větší a silnější prkno tak, aby celý oblouk ostří přečníval přes okraj prkna. Pilník pak můžeme vést v požadovaném úhlu. Úhel ostří musí být po celém ostří stejný, proto pilník po každém záběru stále rovnoměrně posunujeme mezi oběma konci ostří. Každý záběr vedeme směrem od topůrka přes ostří sekery. Nářadí vyrobené z ušlechtilé slitinové oceli pilníkem opracovat nedokážeme. V tomto případě obě fáze úpravy ostří provedeme na brusu. Pokud jsme ostří upravili do základního tvaru, můžeme se pustit do vlastního jemného broušení a hlazení. Ostří zjemňujeme a hladíme na takzvaném mokrém kameni - jemném brusu s nízkými otáčkami a s vodním smáčením. Pokud takový brus nemáme, můžeme použít plochý pilník obalený páskem smirkového plátna. Nakonec ostří ručně dobrousíme brusným kamenem navlhčeným v oleji.

Spustit audio