Rada pro tento den - 16.7.

16. červenec 2008
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak připravit domácí šunku.

První návod poslala Soňa Neumannová z Prahy. Potřebujeme kilo vepřového masa, nejlepší je kýta, ale může být i plec; trochu tuku může zůstat, aby šunka nebyla suchá. Dále si připravíme 25 g soli, 1 deci vody a 1 kávovou lžičku moučkového cukru. Maso nakrájíme na větší kousky a mírně naklepeme. Sůl a cukr rozpustíme v deci vody, roztokem maso zalijeme a pečlivě je promícháme. Pak do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, do kterého po vrstvách naskládáme připravené maso. Každou vrstvu silně stlačíme, aby maso vyplnilo celý prostor nádoby.
Na maso v sáčku položíme přítlačné víko, nádobu uzavřeme a vložíme do chladničky, kde ji necháme dva dny uležet. Pozor, maso v chladničce nesmí zmrznout. Pak nádobu vložíme do přiměřeně velkého hrnce s vodou, aby hladina vody byla maximálně centimetr pod okrajem. Vodu udržujeme dvě hodiny při teplotě 85 °C - není to var, ze dna hrnce jen odskakují bublinky. Kdyby se voda vařila, šunka by nebyla kvalitní. Šunku pak necháme v nádobě vychladnout, uvolníme uzávěr a maso vyklopíme ze sáčku. Poznámka: Je dobré, pokud máme možnost třeba od známého řezníka sehnat takzvanou řeznickou sůl, kterou použijeme místo obyčejné soli. Šunka pak zůstane růžová a nezšedne.

Karel Pešek z Velkého Meziřící si připravuje králičí šunku. Píše: Vykostěné králičí maso doplníme vepřovým masem na celkové dva kilogramy. Oboje maso nakrájíme na kostičky a řádně je rozklepeme. Přidáme 20 g rychlosoli, 35 g soli, 2 lžičky moučkového cukru a asi 2 deci vody. Vše promícháme a necháme 48 hodin odležet v chladu. Pak maso natlačíme do střívka nebo do formy a vaříme dvě a půl hodiny. Šunku ve střívku pověsíme, aby vychladla. Z formy maso vyndáme, položíme na plech a než vychladne, občas jím pootočíme.

Spustit audio