Rada pro tento den - 16.2.

16. únor 2009
Rada pro tento den

Z únorového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady pro pěstitele, jak dezinfikovat substrát, aby v něm nenašli útočiště škůdci a choroby rostlin.

Nejběžnějším a nejstarším způsobem je termická dezinfekce. V zahradnické výrobě se používají různé propařovací kolony, při přípravě substrátů pro domácí výsev je ideální použit kuchyňský tlakový hrnec. Hlavním problémem je však jejich omezená kapacita, protože tyto hrnce mají obsah jen několik málo litrů. Postup je ale velice jednoduchý. Hrnec naplníme asi do výšky 10 centimetrů vodou a vložíme napařovací sítko. Pokud má sítko velké otvory, vyplatí se na něj rozložit kousek netkané textilie. Substrát plníme maximálně několik centimetrů pod horní okraj, ve vzniklém prostoru pod pokličkou se musí hromadit vytvořená pára. Potřebná teplota pro docílení kvalitní dezinfekce je 90-100 °C po dobu jedné až dvou hodin. Pozor, počítá se teplota zahřátí substrátu, což je asi 10 minut od okamžiku, kdy z ventilu hrnce začne unikat přebytečná pára. V tlakových hrncích se běžně dosahuje tlaku páry 0,5 kilopaskalu, což zaručuje teplotu 105 °C. Vyplatí se sterilizaci přerušovat: po hodině propařování necháme substrát v hrnci po dobu 24 hodin vychladnout a poté varný proces opakujeme. Pečlivou termickou sterilizací zlikvidujeme půdní houby, bakterie, škůdce i schopnost semen plevelů klíčit. Nevýhodou je však to, že zcela zlikvidujeme půdní mikroflóru, tedy i užitečné mikroorganizmy, což může způsobit menší odolnost sterilního substrátu vůči infekci. Pokud nemáme možnost substrát propařovat, nebo potřebujeme větší množství sterilního substrátu, můžeme použít některý z řady chemických přípravků proti půdním škůdcům a chorobám - z fungicidů je to především přípravek Previcur a z insekticidů pak Dursban.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.