Rada pro tento den - 16.11.

16. listopad 2007
Rada pro tento den

Většina z nás začala pátrat po přáních členů rodiny, aby našla inspiraci pro dárky, které se objeví pod stromečkem. Někdo si přeje začít s chovem plazů, proto jsme dnes z listopadového čísla časopisu Receptář vybrali téma jak chovat doma užovku.

Oblíbenou skupinou jsou užovky. Pravé užovky (aglyfní) nejsou nebezpečné, neboť jim chybí rýhy na předních zubech, kterými by do rány vstřikovaly jed, zato užovky opistoglyfní už rýhované zuby mají, tudíž do rukou běžného chovatele nepatří.
Pro začátečníky je jedním z nejvhodnějších druhů užovka červená (Elaphe guttata). Snadno si zvyká na chovatele i na nové prostředí. Název prozrazuje její zbarvení, dorůstá až 1,8 m. Pochází z jihu Severní a z části Střední Ameriky, kde obývá slunné řídké borové lesy a okraje polí. Na jaře je aktivní přes den, v létě spíše za soumraku. Terárium vybavíme křemenným pískem, větší nádrží na vodu, dostatkem úkrytů a velkou, stabilně ukotvenou větví na lezení. Délka nádrže by měla odpovídat délce hada. Přes den by se teplota měla pohybovat mezi 22 až 28 °C, v noci by měl klesnout na 18 °C. Kromě klasického bodového vyhřívání žárovkou, které vytváří potřebný tepelný gradient, je vhodné část terária vyhřívat i odspodu. Alespoň mladým, nejlépe však všem užovkám poskytneme také speciální žárovku s UV spektrem, které je důležité pro zdravý vývoj. Užovky přijímají myši, krysy a jednodenní kuřata - velikost potravy musí být přiměřená velikosti hada. Pokud chceme užovky červené odchovávat, musíme je nejprve nechat přezimovat při teplotách mezi 5 až 12 °C. Časně zjara se spáří, v květnu či červnu pak samice naklade 12 až 14 vajec, ze kterých se malé užovky vylíhnou přibližně za dva měsíce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.