Rada pro tento den - 14.12.

14. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář, jsme vybrali rady, jak zařídit, aby brambořík, oblíbená ozdoba vánočního stolu, plně kvetl ještě dlouho po Novém roce.

Brambořík neboli cyklámen kupujeme obvykle dva až tři týdny před Vánoci - tedy právě touto dobou. Máme-li doma dostatečně chladnou místnost s teplotou 5-18 °C, vybereme spíše rostlinu, která má velké množství malých poupat, která v těchto podmínkách do Vánoc spolehlivě rozkvetou. Pokud chladnější místnost nemáme, vybereme rostliny bez poupat, s květy rozvitými nebo polorozvitými. Malá poupata by totiž s největší pravděpodobností zaschla. Brambořík nesmí cestou z obchodu domů namrznout. Necháme si jej proto obalit několika vrstvami papíru a spěcháme s ním domů. Doma cyklámen vybalíme z papíru až po 2-3 hodinách. Rostlina se totiž musí ohřát pomalu, aby neutrpěla tepelný šok. S první zálivkou brambořík mírně přihnojíme. Prvních 10-14 dní by měla být květina na světlém místě s teplotou kolem 15 °C. K otužení jí pomůže rosení nebo postřik listů olejovým ekopřípravkem, který sníží výpar z listů. Po 14 dnech může brambořík putovat ráno na slavnostní stůl, na noc by se ovšem měl vracet do chladu. Bramboříky zaléváme stejnoměrně měkkou vodou a vždy pouze do misky. Voda by neměla přijít na listy a na hlízky. Povadlá kvítka nebo povadlé listy nesmíme otrhávat, ale vykroutíme je. Cyklámen má rád vlhký vzduch, proto se osvědčuje postavit květináč do mokré rašeliny nebo keramzitu. Když brambořík odkvete, můžeme květináč vynést na stinné místo na zahradě a snížit zálivku. Koncem léta se objeví mladé listy a my můžeme cyklámen přesadit do směsi složené ze tří dílů listové zeminy a po jednom dílu humusu, rašeliny a písku. Před přesazením dobře prohlédneme kořenový systém a odstraníme zahnívající kořeny. Květináč zvolíme větší, asi 12 až 14 cm v průměru. Hlízy by měly být částečně nad zeminou. Po přesazení umístíme rostlinu na světlé místo, ale ne na přímé slunce. Brambořík začneme zalévat až dva týdny po přesazení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.