Rada pro tento den - 14. září
Víte, jak zpracovat úrodu v tlakovém hrnci a jak ji správně uchovat v chladu nebo v mrazničce? Poradí Rada pro tento den.
Na dno tlakového hrnce dáme 5–6 drobných mincí (1 Kč, 2 Kč), ale postačí i plíšek či alobal. Do hrnce vlijeme 200 ml vody a na podložky naskládáme naplněné zavíčkované sklenice. Do hrnce se obvykle vejdou tři velké zavařovací sklenice 700 ml nebo pět malých 300 ml. Pokud zavařujeme v malých sklenkách od dětských přesnídávek, můžeme dát dvě vrstvy na sebe. Hrnec opatrně zakryjeme poklicí (chce to trochu cviku, protože nad velkými sklenicem není mnoho prostoru) a hrnec dáme na zapnutý sporák. U plynového sporáku umístíme nad hořák litinovou plotýnku. Jakmile z tlakového ventilu hrnce začne unikat pára, začneme měřit čas. Měkké ovoce pak necháme v hrnci 1–2 minuty, větší ovoce 3–5 minut, okurky 5–7 minut, houby a maso 20 minut. Zelený hrášek, fazolky, či květák apod. jen ve slaném nálevu bez octa takto vaříme 15 minut. Po uplynutí potřebného času snížíme tlak páry v hrnci tím, že jej ve dřezu zchladíme pod proudící studenou vodou. Hrnec otevřeme, rukou v rukavici vyjmeme sklenice a dáme je chladit na prkénko. Do hrnce přilijeme trošku vody a můžeme pokračovat v zaváření. U hub, masa a zeleniny sterilované ve slaném nálevu je vhodné postup po 24 hodinách zopakovat.
Úrodu můžeme uchovat i v chladu, kdy se zpomalují veškeré mikrobiální procesy – konzervační účinek je však vždy dočasný. V chladu, tedy při teplotě v rozmezí několika stupňů nad bodem mrazu, proto suroviny uchováváme jen krátkodobě před dalším zpracováním. Zmrazením potraviny uchováme dlouhodobě – prudce je zchladíme na –20 °C a poté uchováváme při –18 °C. I ve zmrazených potravinách se však časem mění některé složky a jejich kvalita se pozvolna zhoršuje. Mražené suroviny je vhodné rozdělit na porce, které vložíme do mikrotenových sáčků. Rozmrazíme pak jen takové množství potravin, které stačíme zpracovat.
Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete na našich webových stránkách ireceptar.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.