Rada pro tento den - 13.9.

13. září 2007
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali dvě rostliny, které mohou být mimo jiné prospěšné i diabetikům - fazoli setou a chrastavec polní.

Chrastavec polní nebo také rolní patří mezi méně prozkoumané a nepříliš používané léčivky. Je to 25 až 120 cm vysoká bylina s přímou lodyhou a fialově růžovými až modrofialovými květy uspořádanými do strboulu, což je květenství oblého polokulovitého tvaru. Chrastavec roste na suchých loukách, pastvinách, náspech, v příkopech, zpravidla na hlubších, sušších až mírně vlhkých půdách. U nás jej najdeme roztroušeně až hojně po celém území, od nížin až do podhorských oblastí. Chrastavec mírně snižuje hladinu krevního cukru a podporuje celkovou látkovou výměnu, což je při diabetu rovněž prospěšné.

Při zevním použití čistí a hojí drobná poranění i ekzémy. Je také mírně močopudný a jeho účinky jsou mírné a bezpečné. Během léta sbíráme kvetoucí nať, která obsahuje nejvíce prospěšných látek kolem poledne. Nejúčinnější je odvar. Čajovou lžičku sekané natě nasypeme do šálku studené vody, přivedeme pomalu k varu a dvě minuty povaříme. Poté necháme ještě čtvrt hodiny vylouhovat.

Fazole setá je známá především svými výživnými a zdravými plody. Z léčebného hlediska však mají význam pouze lusky zbavené semen. Snižují hladinu krevního cukru a podporují a urychlují metabolismus. Kromě toho pomáhají i při močových kaméncích a bílkovině v moči, při revmatismu i kožních chorobách a mírně snižují krevní tlak. Lusky sbíráme v době úplné zralosti, dosušíme je a zbavíme semen. Čtyři hrsti rozmělněných lusků vložíme do dvou litrů studené vody, přivedeme k varu a vaříme minimálně 2 hodiny a nejlépe do chvíle, kdy v nádobě zbude pouze půl litru tekutiny.

Mírně zředěný odvar popíjíme během dne ve více dávkách. Lusky také můžeme přes noc louhovat ve studené vodě, poté je v téže vodě 20 minut povaříme a nakonec ještě 20 minut louhujeme. Pro léčebné účely jsou nejvhodnější velkosemenné odrůdy fazole s tlustými lusky.

Spustit audio