Rada pro tento den - 13.8.

13. srpen 2008
Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady Ladislava Šustka z Radče a Františka Marka z Prahy, jak naklepat kosu.

Rady jsou pro ty z vás, kteří nejste příznivci hlučných strojů, které trávník sice posekají dokonale, ale s rámusem, který je nepříjemný nejen sekáči, ale sousedům. Zplodiny benzinových sekaček také na zdraví nepřidají. Takže pokud chcete šetrně posekat zahradu a zároveň si trošku zdravě protáhnout tělo, potřebujete mít kosu nejen dobře nabroušenou, ale také naklepanou. Naklepáním se břit kosy nejen vytahuje a ostří, ale také zpevňuje. Kosu můžeme naklepávat na takzvané babce - tedy kovovém klínu s mírně oblou hlavou. Na ni přiložíme břit kosy a kladívkem s tupým koncem na něj klepeme jakoby skluzem, abychom při každém úhozu ostří roztáhli. Údery vedeme šikmo a jen jedním směrem. Takto úhoz za úhozem postupně proklepeme celé ostří. Pak kosu obrátíme a vše zopakujeme, je důležité abychom ostří naklepali opět týmž směrem. Tento posstup však vyžaduje určitou základní zručnost a především delší cvik. Zájemcům o zvládnutí této techniky doporučujeme cvičit na vyřazeném starém nástroji. Ovšem můžeme si vše usnadnit a v železářství koupit naklepávač - například válečkový. Tělo tohoto nástroje tvoří ocelový váleček s trnem a čepem. Trn lze upevnit ve svěráku nebo zarazit do špalku z tvrdého dřeva. Na čep naklepávače pak nasadíme ocelovou čepičku, pod jejíž spodní lem vložíme ostří kosy a údery obyčejného kladívka na čepičku tvarujeme břit kosy. Během práce kosu pomaličku posunujeme směrem od patky kosy k její špičce. Nejprve použijeme čepičku s méně oblým okrajem, kterou materiál kosy takzvaně vytahujeme. Poté stejným způsobem kosu naklepeme pod druhou čepičkou se zkoseným okrajem, a břit tak naostříme. Především při práci s druhou ostřicí čepičkou je potřeba dávat pozor, abychom ostří příliš silnými údery neroztřepili. Nakonec kosu přebrousíme ručním karborundovým brouskem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.