Rada pro tento den - 12.9.

12. září 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali několik užitečných rad pro zahrádkáře od Ludmily Duškové.

Řešetlák rakytníkový
U rakytníku řešetlákového je třeba správně zvolit dobu sklizně. Poměrně rozšířená odrůda Leikora dosahuje sklizňové zralosti v první polovině září, odrůda Hergo pak od poloviny září do začátku října. V této době obsahují plody rakytníku nejvíce cenných látek, především vitaminů. Pokud rakytník sklízíme později, obsah prospěšných látek klesá až o 40%.

Rebarbora
Konec září je vhodným obdobím pro výsadbu, dělení a přesazování rebarbory. Rostliny vysazené právě v tomto období poskytnou první, byť skromnou, sklizeň již v následujícím roce. Rostliny se vyplatí vysazovat ihned, jak je rozdělíme. Kořeny totiž nesmějí být delší dobu vystaveny vzduchu. Pokud nemůžeme rostliny ihned vysadit, vyplatí se zakrýt je vlhkou pytlovinou nebo novinovým papírem. Staré kořeny rozdělíme tak, aby každý oddělek obsahoval alespoň jeden vzrostný vrchol. Půdu pro rebarboru musíme předem dobře zpracovat a zásobit humusem.

Cibuloviny
Září je nejvhodnějším měsícem pro výsadbu cibulovin, které v tomto období rovnoměrně zakořeňují. Většina cibulovin vyžaduje slunné stanoviště a humózní propustnou půdu. V lehkých a písčitých půdách cibuloviny sázíme hlouběji než v půdách vlhčích a těžších. Hloubka výsadby se řídí podle velikosti cibule, uvedené hodnoty znamenají výšku zeminy nad cibulí. Nejhlouběji se sázejí řebčíky královské a narcisy - 15-20 cm, hyacint sázíme 15 cm, tulipány 10-15 cm, krokusy 6-10 cm, ladoňky, ladoničky, puškinie 8 cm.

Obecně lze říci, že hloubka výsadby je asi dvakrát až dva a půl krát větší, než je průměr sázené cibule. Výjimkou jsou pouze zdužnatělé kořeny eremurusů, které rozprostřeme mělce pod povrchem.

Spustit audio