Rada pro tento den - 12.12.

12. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak si doma naklíčit semena různých rostlin a zajistit si tak přísun zdravé a čerstvé stravy i přes zimu.

Již malé množství čerstvých klíčků a výhonků semen kterými pravidelně doplníme jídelníček, nám může dodat řadu důležitých složek, jako jsou cukry, bílkoviny, vitaminy, minerály a enzymy. Podle druhu semen v klíčcích najdeme vitaminy řady B, vitamin C a další, dále esenciální aminokyseliny podporující metabolismus a imunitu, velké množství minerálů a stopových prvků - například vápník, hořčík, fosfor a železo. Větší výhonky navíc obsahují i hodně prospěšného chlorofylu. Pokud se chceme klíčení věnovat ve velkém, vyplatí se pořídit si klíčicí sestavu - speciální misky, láhve a stojany, případně celou klíčicí skříň, kde lze udržovat optimální podmínky. Pro klíčení většiny druhů semen si však vystačíme s obyčejnými láhvemi, opatřenými perforovaným víčkem, síťkou, cedníčkem či jiným uzávěrem, který umožní snadné proplachování. Proplachování je totiž velmi důležité a musíme je provádět několikrát denně, jinak se v klíčících semenech mohou uchytit plísně a škodlivé mikroorganismy. Semena rovněž kontrolujeme a ta, která nevyklíčí, odstraňujeme. Oblíbené je také klíčení na miskách. Semena musejí být stále ve vlhku, ale nikoli ve vodě, proto je pokládáme na vlhký savý materiál - buničinu, umělohmotnou netkanou textilii nebo bavlněnou plenku. Pokud máme volný cedník, můžeme semena nechat klíčit přímo na něm - proplachování je pak velmi jednoduché a rychlé. Propláchnutá semena je nutné nechat důkladně okapat. Semena naklíčí obvykle po dvou až třech dnech, ovšem například slunečnice či sezam jsou nejchutnější již po dni klíčení, později hořknou. Větší výhonky získáváme spíše klíčením neloupaných semen pod vrstvičkou substrátu (nebo buničiny), klíčky sklízíme podle druhu po pěti až dvanácti dnech.

Spustit audio