Rada pro tento den - 12. září
Víte, jak si vyrobit vlastní burčák? Poradí Dvojka ČRo.
Podle současných předpisů je burčák částečně prokvašený hroznový mošt, jenž má obsahovat minimálně 1–7 % alkoholu. Musí být získán výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných v ČR. V případě, že je vyroben z hroznů ze zahraničí, musí se jmenovat „částečně zkvašený hroznový mošt“.Burčák tedy obsahuje alespoň 40 % nezkvašených cukrů. Je oblíbený u nás a v Rakousku a obsahuje vysoké množství vitaminů skupiny B. Opravdový burčák se smí prodávat jen mezi 1. srpnem a 30. listopadem. Zahrádkáři, kteří pěstují hrozny v malém vinohrádku nebo třeba na pergole, mohou na burčák zpracovat hrozny, které nestihnou sníst. Výroba vlastního burčáku v malém není nic složitého. Pokud jsou hrozny zdravé a mají sladkou chuť, natrháme je do kbelíku tak, aby byl téměř plný a hrozny rozmačkáme například dřevěnou paličku na maso. Hrozny mohou být i s třapinou. Mačkáme tak dlouho, až ze všech popraskaných bobulí vyteče chutná šťáva – mošt. Obsah kbelíku pak opatrně přecedíme přes několikamilimetrové sítko či cedník a mošt přelijeme větším trychtýřem do skleněného demižonu nebo jiné větší nádoby, například pětilitrové PET láhve. Nádobu naplníme až po hrdlo a postavíme ji přes noc do chladu. Aby byl burčák sladší, můžeme v něm rozmíchat cukr v poměru 300–400 g krystalového cukru na 10 litrů moštu. Ráno hadičkou stočíme čistý mošt a usazenou sedlinu nečistot oddělíme. Čistý mošt v ne zcela naplněné nádobě (mělo by v ní zůstat asi 20 % volného prostoru) postavíme do místnosti o teplotě 25–30 °C. Asi za 7–14 dnů začne mošt kvasit. Abychom nepromeškali okamžik, kdy burčák už má onen správný nasládlý „šmak“ pravidelně jej ochutnáváme. Ale pozor, s ochutnáváním to nesmíme přehánět, abychom se opravdového burčáku dočkali. Říká se, že občasné pročištění organismu pravým burčákem je to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat.
Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka