Rada pro tento den - 11.9.

11. září 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik užitečných rad, jaké přístroje nám ulehčí zpracování podzimní úrody ovoce a zeleniny, podle čeho je vybírat a jak je obsluhovat.

Klasické zavařovací dvaceti až třicetilitrové hrnce s otvorem pro teploměr jsou na ústupu, i když i nyní můžeme především ve velkých obchodních domech narazit na výrobky, jejichž ceny se pohybují od 300 do 500 Kč. Modernější zavařovací automaty mají regulátor teploty, kontrolku a ochranu proti přehřátí a chodu nasucho a mnoho dalších funkcí. S nástavcem je možné je využít i na odšťavňování, některé typy umožňují také vaření.

Nejjednodušší smaltované výrobky pořídíme v akci od 2 300 Kč, nejvybavenější modely z nerezové oceli stojí až 5 200 Kč. Dalšími výkonnými pomocníky jsou domácí odšťavňovače. V obchodech a na internetu objevíme výrobky za pár stokorun i za několik desítek tisíc korun. Odšťavňovače můžeme rozdělit na propařovací, tlakové a odstředivkové. V propařovacích ovoce "pustí" šťávu působením proudu páry, v tlakových jsou plodiny rozemlety a šťáva je z nich šnekem protlačena přes jemné sítko, v odstředivkách šťávu z podrcených plodin přes sítko tlačí odstředivá síla.

Byliny, listy, měkké ovoce i tuhá zelenina - to vše vyžaduje odlišný přístup a způsob odšťavení. Při nákupu sledujeme, jak silný má odšťavňovač motor (u slabších motorů musíte plody nakrájet nadrobno, silnější hravě rozmělní celá jablka i se slupkou, ale jsou zároveň hlučnější). Dále sledujeme, zda je odšťavňovač vyroben z kovu či plastu, jak snadno se sestavuje a čistí, a na kolik let má záruku.

Důležité také je, jakým způsobem se přístroj zbavuje dřeně. Ta se shromažďuje v odpadních nádobách (odstředivky) nebo vychází z přístroje ven jako výlisek (šnekové odšťavňovače). Plody vždy pečlivě omyjeme a nikdy nezpracováváme nahnilé kusy, ani vykrájené! Pokud vlákninu chceme dále konzumovat (v jogurtu, vrácenou zpět do šťávy jako pyré nebo k zavařování), zbavíme plody slupek, stopek, jádřinců apod.

Spustit audio