Rada pro tento den - 11.8.

11. srpen 2010
Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak využít a pěstovat kapustu.

Kapusta je totiž velmi zdravá, dokonce ještě zdravější než zelí. Kapusta kromě jiného snižuje hladinu cholesterolu, posiluje stěny cév, imunitní systém a dobře pročistí organismus. Obsahuje několikrát více vitaminu C než citrusové plody a je také lépe stravitelná než zelí.
● Vitaminovou bombu připravíme, když smícháme čerstvou šťávu z kapusty s jablečnou šťávou v poměru jedna ku dvěma. Připadá vám to jako šílená kombinace? Nebojte se, chuť vás příjemně překvapí, připomíná jahody či kiwi.
● Při bolesti páteře můžeme vyzkoušet noční obklady z kapustových listů. Velký krajní list jemně naklepeme paličkou na maso, přiložíme ho na bolavé místo v křížové oblasti a překryjeme tričkem. Po několika hodinách list zhnědne a bolest poleví.
● Nevýhodou je, že kapustu nelze konzumovat syrovou a také ji není možné nakládat. Pokud ji chceme uchovat, můžeme ji zamrazit - před mražením doporučujeme kapustu krátce předvařit. Kapustu vaříme nejprve v nezakrytém hrnci, aby unikly čpavé látky.
● Výhodnější pro pěstování je růžičková kapusta, která nemá tak vysoké nároky jako kapusta hlávková. Růžičková kapusta je ze všech košťálovin nejotužilejší, její nejodolnější odrůdy přežijí i desetistupňový mráz. Pokud se chceme dočkat množství pevných hlaviček, je nutné vysazovat sadbu do vyhnojené půdy a dopřát zelenině dostatek vláhy. Na rozdíl od hlávkové kapusty půdu pro pěstování kapusty růžičkové hnojíme až asi 14 dní před výsadbou. Také bychom neměli použít čerstvý hnůj, který by podpořil tvorbu lehkých, řídkých a neuzavřených růžiček. Růžičky mohou mít žlutou nebo zelenou barvu, obojí lze dobře skladovat.

Celý článek najdete v srpnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio