Rada pro tento den - 11.7.

11. červenec 2007
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali rady pro zahrádkáře:

Jana Heršpicová z Hrabyně poslala do redakce Receptáře dotaz, jak má přesadit růžové pivoňky, které jí rostou na zahradě nejméně dvacet let. Bojí se, že by jim přesazení mohlo ublížit. Na dotaz odpověděla odborná instruktorka Českého svazu zahrádkářů Věra Drábková. Doporučuje pivoňky spíše nepřesazovat, pokud mají tak dobré podmínky, že se dožily takového požehnaného věku. Jde patrně o pivoňky čínské (Paeonia lactiflora). Tento druh vyžaduje slunné stanoviště a těžší hlubokou a středně vlhkou půdu a nemá rád časté přesazování. Pokud se do přesazování přece jen pustíme, musíme půdu na jaře doplnit troškou plného minerálního hnojiva (například Cererit, Kristalon) a na podzim pak přidáme jednu nebo dvě lopatky uleželého kompostu.

Jak hnojit drůbežím trusem
Toto hodnotné přírodní hnojivo obsahuje až 1,5 % dusíku, 0,9 % fosforu a 2 % draslíku. Je to však značně agresivní organická látka a může rostlinám uškodit - například spálit jejich kořínky. Proto je třeba s tímto prostředkem zacházet uvážlivě. Osvědčilo se například zarývat na podzim suchý trus do záhonů a to nejvýše kilogram trusu na metr čtverečný. Drůbeží trus můžeme rovněž kompostovat. Ovšem nejúčinnější a pro rostliny nejpřijatelnější je přihnojování zkvašeným trusem. Sebraný trus nasypeme do sudu, zalijeme ho vodou a vždy po několika dnech promícháme. Na jeden díl trusu dáváme dva díly vody. Za týden až dva (podle teploty) roztok vykvasí. K zalévání ovšem musíme vykvašený trus silně rozředit. Jeden litr zákvasu zředíme deseti litry vody. Nejúčinnější je hnojit za oblačného počasí po dešti nebo po důkladné zálivce vodou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.