Rada pro tento den - 11.12.

11. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady pro pěstitele.

Česnekem proti škůdcům
Pokojové rostliny, které jsme po letnění přemístili do bytu, je nutno pravidelně kontrolovat: v teple jsou totiž mnohem více ohroženi škůdci - především sviluškami, červci a mšicemi. Napadenou rostlinu je třeba ihned ošetřit vhodným postřikem. Pokud nechceme v bytě použít chemii, můžeme zvolit osvědčený prostředek našich babiček: česnek nebo cibuli. Nejjednodušší je potřít listy rovnou plochou rozříznutého stroužku česneku. Kúru můžeme po týdnu opakovat. Výborně poslouží i cibule. Cibulové slupky přelijeme vařící vodou (nejlépe dešťovou) a necháme 24 hodin odstát. Rostliny v květináči pak postavíme na vhodné místo (nejlépe do vany) a důkladně je osprchujeme konví s cibulovou vodou.

Snazší pěstování orchidejí
v domácích podmínkách umožňuje nový typ skleněné, takzvané klima-vázy. Tyto původem tropické rostliny se u nás obvykle pěstují v klasickém organickém substrátu. Ve své domovině však orchideje rostou bez půdy na stromech, které jim slouží k uchycení a živiny a vodu získávají prostřednictvím kořenů z ovzduší nebo z nejbližšího okolí. Klima-váza pro orchideje (u nás jsou nejvíce pěstované orchideje rodu Phalenopsis) má proto dovnitř zahnutý horní okraj, na kterém se sráží vlhkost, která se opět vypařuje. Stačí tedy jen malá vrstva vody na dně nádoby (asi jen 2-3 cm), aby se uvnitř vázy vytvořilo ideální klima pro vzdušné kořeny orchidejí, ke kterým navíc proniká i důležité světlo, kterého se jim v klasickém substrátu nedostává. Na dně vázy je ještě kousek dřevěného uhlí, které rostlině dodává potřebnou výživu. Chceme-li Phalenopsis přesadit, vyklepneme rostlinu ze substrátu a zbavíme ji opatrně všech organických složek. Očištěné kořeny pak volně vložíme do vázy a zalijeme. Kořeny přesazené rostliny nějakou dobu pravidelně zvlhčujeme, později vodu doléváme po 8-14 dnech (podle teploty v místnosti).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.