Rada pro tento den - 1.11.

1. listopad 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali čtyři rady Ludmily Duškové, jak připravit zahrádku na nadcházející zimní období.

Organická hnojiva
Právě teď je čas pro aplikaci organických hnojiv. Na záhony rozléváme zkvašený, řádně rozředěný drůbeží trus, k dřevinám a trvalkám rozvážíme kompost, mezi trsy jahod rozložíme uzrálý hnůj. Hnojiva poslouží nejen jako zdroj výživy pro rostliny a vylepšení fyzikálních vlastností půdy, ale současně částečně chrání rostliny před holomrazy.

Než přijde mráz
Už v listopadu hrozí mrazíky, proto vypustíme vodu ze zahradních hydrantů. Hadice před uložením natřeme glycerinem a uložíme je pod střechu. Kohouty hydrantů nedotahujeme, ale necháme mírně pootevřené. Zbylá voda tak při zmrznutí kohout neponičí. Dobře zabalíme mosazné kohoutky, vyplatí se ale i jejich odšroubování a uložení v bezmrazé místnosti.

Podzimní rytí
Urychleně dorýváme všechny zbylé záhony. Rytí zásadně nenecháváme na jaro. Jarní rytí znamená, že se dočkáme jen poloviční úrody. V záhonu přerytém na podzim se totiž přes zimu dokonale rozloží všechny organické části. Také vzešlé plevele přerytím a obrácením ztratí sílu pro další vegetaci. Pokud jsou však plevelné druhy v plné vegetaci, vyplatí se na ně na podzim aplikovat herbicidní prostředky.

Přezimování růží
U stromkových růží uvolníme úvazky a kmínky ohneme až k zemi. Korunku přiháčkujeme k zemi a přikryjeme ji chvojím. Takto přikrytou růži ještě zakryjeme zemí. Tím je dokonale připravena k přezimování.

Spustit audio