Rada pro tento den - 10.8.

10. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali několik užitečných rad jak se bránit nevolnosti při cestování neboli kinetóze.

Pořádně se vyspěte. Při únavě je riziko vzniku cestovní nevolnosti větší. Při jízdě autobusem nebo vlakem se pokuste alespoň na chvilku usnout - krátký spánek nás zbaví impulzů, které vyvolávají nevolnost.

Vyberte si správné místo. V autě či autobuse seďte pokud možno vepředu a dívejte se na horizont před sebou. Na lodi jsou nejlepší kajuty uprostřed paluby, protože tam je podélné i příčné houpání nejmenší.

Dýchejte čerstvý vzduch. Nevolnost zmírní hluboké vdechování čerstvého vzduchu - v autě otevřete okénko, na lodi vyjděte na horní palubu.

Pozor na alkohol. Alkohol, který se z krve dostane do tekutiny ve vnitřním uchu, narušuje pocit rovnováhy - proto pozor na konzumaci většího množství alkoholu při cestě.

Za jízdy nečtěte. Pokud už musíte číst, nakloňte se dozadu a držte text co nejblíže očím, abyste mimoděk nevnímali i pohyb venku za okénkem - a právě to způsobuje nepříjemné příznaky. Můžete i přidržet ruce na spáncích tak, abyste neviděli ven, nebo se posaďte zády k okénku.

Cestujte v noci. Riziko žaludeční nevolnosti je menší, protože zrak je méně vnímavý než za dne.

Jezte zázvor. Podle nejnovějších výzkumů účinkují dvě kapsle zázvorového kořene v prášku proti kinetóze lépe než tradiční léky. Podobnou službu vám prokáže i několik plátků kandovaného zázvoru.

Olivy a citron. V raném stadiu kinetózy dochází k silnému slinění a zvýšené množství slin v žaludku vyvolává nevolnost. Olivy a citron vysušují ústní dutinu - před cestou tedy zkuste sníst několik oliv nebo vypít šťávu z jednoho citronu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.