Rada pro tento den - 10.7.

10. červenec 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, který vychází v červenci, jsme pro vás vybrali několik zajímavých rad.

Náhrada za navlékací knoflíky
Před lety byly oblíbené dvojité plastové knoflíky, které se nepřišívaly, ale rovnou navlékaly do dírek v légách cích. Když mi takový knoflík k cíchám chybí, nahradím jej tak, že k sobě sešiji dva perleťové knoflíky odpovídající velikosti a navléknu je do zapínání. Tato rada je od Milady Čermákové z Havlíčkova Brodu.

Ovoce pro děti, které je nerady
Upravte jim ovoce třeba do misky z vydlabaného melounu, nebo jim připravte sytý a osvěžující ovocný koktejl. Ovoce například rozmixujte se zmrzlinou a mlékem a koktejl lehce přislaďte. Místo přislazení můžete přidat zmrzlinu nebo polovinu mléka nahradit smetanovým jogurtem.

Jak vyrobit balkánský sýr
Za stálého míchání zahřejeme mléko na 28-32 °C, přidáme syřidlo, řádně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme deset až dvanáct hodin stát. Syřidlo nám prodají například v nejbližší výrobně sýrů. Syřeninu poté vařečkou hrubě rozrušíme, nalijeme ji do sáčku a vylisujeme. Jana Lišková z Kopidlna, která tuto radu poslala, používá malý lis na víno. Když syřenina ztuhne, naložíme ji do solného roztoku a dáme nejméně na dvacet čtyři hodiny do chladničky. Solný roztok připravíme v poměru dvacet deka soli na litr vody.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.