Rada pro tento den - 10.5.

10. květen 2010
Rada pro tento den

Z květnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali aktuální rady Ludmily Duškové pro zahrádkáře.

Květen je také měsíc, kdy vysazujeme rostliny do truhlíků a dalších dekorativních nádob. Je nutné si uvědomit, že rostliny, které rostou několik měsíců jen v malém množství půdy, ji velice rychle vyčerpají. Proto je velice důležitá kvalitní výživa. Ideální jsou hnojiva s pozvolným uvolňováním živin. Jednotlivé granule jsou obaleny přírodní pryskyřičnou vrstvou, která zajišťuje pozvolné uvolňování živin po dobu šesti měsíců. Nejvhodnější je zamíchat hnojivo do substrátu předtím, než do něj rostliny vysadíme.

Pokud máme na zahradě jezírko a již jsme do něj napustili vodu, je právě nyní čas vysadit lekníny. Připravíme si substrát ze 4 dílů drnovky a 2 dílů důkladně zetlelého hovězího hnoje. Pozor: špatně zetlelý hnůj podporuje tvorbu řas v jezírku. Dále do substrátu přidáme 1 díl rašeliny a 1 díl jílu. Substrát je také vhodné obohatit kostní moučkou. Umělá hnojiva nejsou příliš vhodná, protože narušují chemickou vyváženost vody. Optimální pH zeminy i vody má být neutrální 6–8. Pro výsadbu leknínů používáme širší nádoby, protože tyto vodní rostliny koření mělce.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v květnovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.