Rada pro tento den - 10. října

10. říjen 2011
Rada pro tento den

Vybrali jsme několik užitečných tipů Ludmily Duškové pro zahrádkáře.

● Sklizenou a dobře usušenou kuchyňskou cibuli skladujte na suchém, chladném a dobře větraném místě, nejlépe v dřevěných lískách a v tenké vrstvě. Cibule je nutné pravidelně kontrolovat a vyřazovat ty, které jeví známky napadení houbovými chorobami. Cibuli skladovanou v prostorách, kam může proniknout mráz, rozložte do tenké vrstvy. A pokud už cibule zmrzne, nesmíte s ní hýbat. Po rozmrznutí je pak možné cibuli využít stejně jako čerstvou.

● V říjnu také sklízíme celer, nejlépe ještě před prvními mrazíky. Předčasně sklizené nebo namrzlé celerové bulvy jsou totiž méně trvanlivé. Bulvy opatrně vyryjte, abyste je nepoškodili, a během skladování nehnily. Z kořenů odstraňte zeminu a zkraťte je na 2–4 cm. Listy rukou opatrně olámejte a ponechte jen malé srdíčko nejmladších lístků, aby bulvy nevadly. Takto upravené bulvy ukládejte ihned po sklizni do sklepa, nejlépe do písku.

● Kozlíček–polníček je zatím neoprávněně jedním z nejméně využívaných druhů zeleniny. Vytváří přízemní růžici drobných úzkých listů, které se konzumují výhradně jako čerstvý salát. Polníček vysévejte přímo na stanoviště, nejlépe v září, ale můžete jej vysévat i v říjnu do pařeniště, nevytápěného skleníku nebo i do fóliovníku.

● Když v říjnu vysadíte hlízy krokusů a cibule sněženek do květináčů, vykvetou vám v bytě. Cibulky vkládejte ve skupinkách do menších nádob. Jako substrát můžete použít téměř každou zahradní zeminu. Po výsadbě hlízy či cibulky důkladně zalijte a postavte je na chladné místo s teplotou do 6 °C. Pokud je umístíte do teplejšího prostředí, vyženou pouze listy a nepokvetou.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v říjnovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio