Půjde inspektor Bergman do důchodu? Možná ho vystřídá žena, uvažuje spisovatelka Michaela Klevisová

31. březen 2023

Vraní oko. To je nový případ detektiva Josefa Bergmana. „Přivedla jsem ho k životu, protože jsem chtěla mít ve svých knihách uklidňující postavu,“ vysvětluje autorka. Kdy a proč ji začala bavit ornitologie? Splnil se jí sen a pořídila si koně? Otiskuje se její láska k přírodě do knih? Píše se jí líp pod tlakem? Je podle ní počítač inspirativní?

„Chtěla jsem ve čtenářích vzbudit pocit, že on všechno zvládne a život je v pořádku. Inspektor Bergman není pan dokonalý, ale v průběhu knížek prošel vývojem. Našel si dokonce partnerku, se kterou souzní a taky je samotářka. Takže on se mi vyvíjí.

Michaela Klevisová

Když jsem ho vymyslela, tak jsem netušila, co se s ním stane. Ale jak s ním žiju déle, tak si pokaždé představím další střípek z jeho života. Přichází to samo. Jako kdyby byl skutečně živý,“ popisuje.

Teď má Michaela Klevisová rozepsanou další knihu. „Začala jsem ji psát ještě před Vraním okem. Bude to tentokrát beletrie, rodinná sága. Pak bych chtěla další detektivku. Přemýšlela jsem, že Bergman už má příběhů osm, ale byla by asi škoda to s ním ukončit, protože lidi ho mají rádi. Mám ale nápad, že bych možná napsala knížky s úplně jiným vyšetřovatelem, a myslím, že by to mohla být žena,“ prozrazuje spisovatelka své další plány.   

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související