Prý „je pečení“. Ale víte doopravdy, s čím pečete? Výsledky dTestu rostlinných tuků

2. březen 2017

Organizace dTest sledovala obsah škodlivin v tuku do těsta, na pečení, případně 100% tuků, které se rozpustí na pánvi nebo ve fritéze na smažení. Jeden výrobek úplně propadl, většiny se ale bát nemusíte.

Podle redaktorky dTestu Olgy Šlesingrové našli v jednom tuku dokonce trojnásobné množství transmastných kyselin (proti množství povoleném v zemích EU na národní úrovni). Šlo o Bohemilk Pozdrav z hor (Mlékárna Opočno). Všechny ostatní tuky na pečení dopadly dobře.


Nejhorší výsledek dTestu:
Bohemilk Pozdrav z hor od výrobce Mlékárna Opočno (je to směsný tuk s podílem mléčného tuku; dá se tak mazat i na chleba)

Výsledky Hery

Jak dopadla mezi kuchařkami asi nejoblíbenější Hera? „Hera klasická i máslová dopadly dobře. Jsou v lepší části tabulky. Vlastně všechny tuky dopadly dobře a Hera byla ještě o fous lepší.“

Tuk na pečení? Na smažení?

Jsou to dvě rozdílné kategorie. „Pečící tuky totiž konzumujete, smažící do jídla pronikají zvenku,“ vysvětluje. DTest narazil i na několik zajímavostí na obalech. „U některých tuků výrobce uvádí účel použití, třeba na polevy. Když ho ale srovnáte se stejným výrobkem bez nápisu, tak zjistíte, že jsou úplně stejné.“ Nejde ale o klamavou reklamu, spíš je to prý pobavilo.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio