Prý „je pečení“. Ale víte doopravdy, s čím pečete? Výsledky dTestu rostlinných tuků
Organizace dTest sledovala obsah škodlivin v tuku do těsta, na pečení, případně 100% tuků, které se rozpustí na pánvi nebo ve fritéze na smažení. Jeden výrobek úplně propadl, většiny se ale bát nemusíte.
Podle redaktorky dTestu Olgy Šlesingrové našli v jednom tuku dokonce trojnásobné množství transmastných kyselin (proti množství povoleném v zemích EU na národní úrovni). Šlo o Bohemilk Pozdrav z hor (Mlékárna Opočno). Všechny ostatní tuky na pečení dopadly dobře.
Nejhorší výsledek dTestu:
Bohemilk Pozdrav z hor od výrobce Mlékárna Opočno (je to směsný tuk s podílem mléčného tuku; dá se tak mazat i na chleba)
Výsledky Hery
Jak dopadla mezi kuchařkami asi nejoblíbenější Hera? „Hera klasická i máslová dopadly dobře. Jsou v lepší části tabulky. Vlastně všechny tuky dopadly dobře a Hera byla ještě o fous lepší.“
Tuk na pečení? Na smažení?
Jsou to dvě rozdílné kategorie. „Pečící tuky totiž konzumujete, smažící do jídla pronikají zvenku,“ vysvětluje. DTest narazil i na několik zajímavostí na obalech. „U některých tuků výrobce uvádí účel použití, třeba na polevy. Když ho ale srovnáte se stejným výrobkem bez nápisu, tak zjistíte, že jsou úplně stejné.“ Nejde ale o klamavou reklamu, spíš je to prý pobavilo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.