První internet v Československu. Síť se mohla jmenovat Fernet

Československo se oficiálně připojilo k internetu 13. února 1992. Stalo se tak na pražském ČVUT. Slovo internet však u nás tou dobou znalo jen pár vědců a technických nadšenců, kteří byli u toho. První datová linka vedla do Prahy z rakouského Lince a souhlas k připojení musel dát zástupce americké grantové agentury Steven Goldstein, který rozhodoval o tom, kdo se k internetu může připojit a kdo ne. Českým vědcům dal naštěstí zelenou.

Tak mohla v první polovině 90. let postupně vznikat i tuzemská internetová síť, která zprvu propojovala vědecká pracoviště převážně v krajských městech. Jak počet připojených míst přibýval, objevila se potřeba oficiálního názvu pro tuto českou internetovou síť.

Fernet se nelíbil

Při hledání názvu se vycházelo z angličtiny, a protože jsme v roce 1992 ještě byli federativní republika, žhavým kandidátem bylo například pojmenování Federal Education and Research Network. Zkratka této sítě by ovšem zněla Fernet, což by v českých zemích asociovalo něco úplně jiného. Proto nakonec zvítězil název Cesnet, tedy Czech Education and Scientific Network.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související