Prožila život jak z dobrodružného románu. „Šílená markraběnka“ Zita Pallavicini u Terezy Kostkové

6. červen 2019

Mluví sedmi jazyky. Žila v řadě zemí světa. Kariéru baletky jí překazil pád z koně. A její maminku zavraždili. Jak se s tím vyrovnala? Prozradila v Blízkých setkáních.

Původně italská rodina Pallavicini přišla do Rakousko-Uherska v 16. století. „Jeden můj prapředek musel pro Habsburky zavraždit biskupa v Sedmihradsku. Můj dědeček byl naopak zavražděný v roce 1957 v Maďarsku, protože osvobodil kardinála. Jeden zavraždil biskupa a druhý pro něj zemřel,“ popisuje markraběnka Zita Pallavicini.

Maďarsko–Irák–Česko

Její maminka byla Češka, otec Maďar s italskými předky. Do svých osmi měsíců žila v Budapešti, do čtyř let v Bagdádu a do jedenácti pak v Čechách. Balet studovala na konzervatoři v Budapešti. Bylo jí 19 let, když ztratila kontrolu nad koněm. 

Zita Pallavicini

„Měla jsem zlomenou nohu, prodělala jsem několik operací. S baletem byl konec. Naštěstí jsem byla mladá a mohla začít další život.“ Tančila v Kanadě, hrála české divadlo v Torontu, točila kanadské seriály. Pak se ve východní Evropě začaly hroutit režimy.

Táhlo mě to zpět

Hrobka Pallavicini - Jemnice

„Táhlo mě to zpět. Do půl roku jsem mohla získat kanadské občanství, ale já se tam už nikdy nevrátila.“ Několik měsíců po návratu zazvonila 1. ledna policie. „Řekli mi, že moji matku v Praze zavraždili. Byla těhotná v pátém měsíci. Smířila jsem se s tím po deseti letech.“

Proč trpěla anorexií? Jak ji vnímali jako šlechtičnu v Budapešti? Co mají její předci společného se slavnou Sisi? Jakou má rodinu a lásky? O čem píše v knize Deník šílené markraběnky? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související