Prokop Diviš. Vynálezce bleskosvodu sestrojil i hudební nástroj s podivným názvem „Denidor“

Dnešním oslavencem je český vynálezce, kterého máme neodlučně spjatého s bouřkou. Díky Prokopu Divišovi se lidé přestali bát blesku. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Ondřej David.

Prokop Diviš sice pocházel z poddanské rodiny, ale díky mimořádnému nadání a píli se stal knězem a později dokonce profesorem teologie. Přesto se intenzivně zabýval fyzikálními experimenty. Jeho nejznámějším vynálezem je samozřejmě bleskosvod. Zajímavé je, že vynálezce byl i skvělým hudebníkem a sestrojil moderní elektrifikovaný hudební nástroj s neobvyklým názvem Denis d'or, tedy Zlatý Diviš. Název se česky vyslovuje „Denidor“. Bohužel se nezachoval.  

Domek Prokopa Diviše i s bleskosvodem

Jeho věhlas ho zavedl až ke dvoru

Prokop Diviš byl typickým dítětem osvícenského myšlení. To se samozřejmě vůbec nezamlouvalo tehdejším církevním hodnostářům. Ale Prokop si díky svému věhlasu vydobyl takové postavení, že si jej na svůj dvůr pozvala dokonce sama císařovna Marie Terezie. Pak už si o něm nikdo netroufl mluvit jako o kacíři.

Další Příběhy z kalendáře se zaměří na více než sto dvacet let starý případ vraždy, který zahýbal dějinami.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související