Producent Ondřej Beránek: Producent je hlava a režisér srdce filmu

19. únor 2024

Otázka peněz je nedílnou součástí jeho profese. „Je skvělé, když producent umí počítat a zároveň má fantazii. Mám to štěstí, že mi bylo naděleno,“ pochvaluje si. Kdy a proč spoluzaložil společnost Punk Film? Co prozradil o natáčení filmu Poslední závod? Jak je spojen s Pamětí národa? Baví ho historie? Co je hezké na producentské profesi?

„Producent je hybatelem a spolu s režisérem jdou s filmem od začátku do konce. Řekl bych, že producent je hlava a režisér srdce filmu,“ říká Ondřej Beránek, pedagog na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku.

Musejí si producent a režisér rozumět? „Jsem typ producenta, který chce být s režisérem partner a hodně do toho mluví. Když se s režisérem rozejdeme, což se mi také stalo, byla to dobrá zkušenost. Dá vám to sílu do budoucna, abyste se příště lépe rozhodli a věděli, na co si dát pozor,“ uzavírá v Blízkých setkáních Ondřej Beránek, producent a spoluzakladatel Muzea Karla Zemana.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.