Proč mikrovlnka ohýbá plastová víčka?

5. listopad 2016

Záhady a taje fyziky můžeme sledovat nejen v laboratořích, ale i doma v kuchyni. Konkrétně v mikrovlnné troubě. Domácí laboratoř můžeme vyzkoušet i k zajímavému pokusu.


Příspěvky Meteoru 5. 11. 2016
01:05 Změna klimatu uchována v ledu
13:09 Proč mikrovlnka ohýbá plasty?
22:33 Objevena nejvzdálenější galaxie
31:00 Příběh Země – počátky života
32:56 Internet vás sleduje
38:13 Co mají společného bambus a panda?

Jak je možné, že při ohřívání polévky v uzavřené plastové nádobě v mikrovlnce se prohne víčko misky dovnitř? Tuto otázku nám do Meteoru poslal posluchač Dušan Chadim, který k ní dodal: „Předpokládal bych, že ohříváním dojde k rozpínání obsahu polévky a víčko se vyboulí spíše nahoru“.

Odpověď souvisí s fyzikálními jevy, kterým se říká teplotní objemová roztažnost kapalin a teplotní objemová roztažnost vzduchu. Na tyto jevy jsme si v Meteoru posvítili společně s učitelem fyziky Tomášem Francem z pražského gymnázia Litoměřická.

Ohřívá se polévka i vzduch v misce

„Mezi polévkou a víčkem bývá malá vrstva vzduchu, která se postupně otepluje od ohřívající se polévky. Ohřívaný vzduch zvětšuje svůj objem více než polévka. Navíc se při ohřívání část polévky vypařuje a v nádobě přibývá vodní pára. Víčko na nádobě zpravidla není úplně těsně uzavřeno, vzduch si najde miniaturní skulinku a uniká pryč,“ vysvětil Tomáš Franc.

Jakmile ohřev skončí, začne se obsah misky zase ochlazovat a pod víčkem vznikne podtlak. „Kolem misky je stále stejný tlak, takže ten tlak okolo prohne a promáčkne víčko misky dovnitř,“ dodal fyzikář.

Princip podtlaku v zavařovačce

Víčko se podtlakem přimáčkne k misce a je pak velmi těžké nádobu otevřít. Tento princip znaly už naše babičky, které pravidelně zavařovaly. „Na tom je celé zavařování postavené. Ve sklenici vznikne podtlak, víčko je jako přibité a potraviny bez přístupu vzduchu si udrží dlouho svou trvanlivost,“ vysvětil Tomáš Franc.

okurky

Domácí pokus

„Vezměte si hrnek z poloviny naplněný vodou. Přikryjte ho jednou vrstvou igelitového sáčku a uzavřete gumičkou. Hrnek dejte do mikrovlnky a nechte ho ohřívat 1 nebo 2 minuty,“ nabádal zvídavé posluchače Meteoru Tomáš Franc. A co se stane? „Sáček by měl mít tendenci se vyboulit směrem ven. Po skončení ohřevu by měl skončit sáček prohnutý směrem dovnitř,“ prozradil Franc.

Nezbývá, než to zkusit. Pozor si ale dejte na velmi těsně uzavřený obsah v mikrovlnce. Přetlak v takovém případě může být velmi silný, vzduch nemá šanci uniknout, víčko se vystřelí a obsah nádoby se rozstříkne po celé mikrovlnce.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio