Příznivé účinky medu na lidské zdraví

17. únor 2014
Rada pro tento den

Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje krevní tlak. Léčba vysokého tlaku ovšem patří výhradně do kompetence lékaře a léky předepsané na snížení tlaku je nutné užívat stále a pravidelně tak, jak doktor stanovil.

Nicméně med může přispět k tomu, že se hodnoty tlaku brzy sníží pod rizikovou hranici.

Med rovněž dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů. Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a tak se med hodí při léčbě vředové choroby žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva. Pravidelné pití medové vody ráno nalačno dokáže potlačit intenzitu obtíží a urychlit hojení žaludečních nebo dvanácterníkových vředů.


Důležitá doporučení

Doporučuje se užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní jednu polévkovou lžíci medu. Vhodné je med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji. Neředěný může někdy vyvolat pálení žáhy.
Při problémech neurotického charakteru, jako je nespavost, nervozita, předrážděnost či neklidný spánek, je lépe denní dávku medu užívat večer před spánkem. V tomto případě je vhodné med rozpustit ve vlažném mléce, protože mléčné bílkoviny med částečně váží a zklidňující účinek medu je tak dlouhodobý.

Lékaři doporučují nahradit řepný cukr medem i při onemocnění jater. Slazení medem daleko méně zatěžuje lidský organismus, než je tomu při požití řepného cukru. Ten musí nejprve projít játry, kde se štěpí na využitelné jednoduché cukry, které se pak krevním oběhem distribuují k buňkám, a to chvíli trvá. Med naopak poskytuje tělu energii prakticky okamžitě.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio