Připravujeme domácí chléb a léčíme rýmu

6. březen 2012
Rada pro tento den

Jak upéci doma chléb nebo jak vyléčit rýmu se dozvíme v dnešní Radě pro tento den.

Recept na domácí chléb není složitý
Paní Bakešová píše: Používám žitnou a pšeničnou celozrnnou mouku. Do zadělávací mísy nasypu 1 díl (asi 300 g) žitné, 1 díl pšeničné, trochu špaldové mouky, 2–3 vařené rozstrouhané brambory nebo pár lžic sušené směsi na bramborové těsto. Dále přidám 4 kávové lžičky soli, kmínu, 1 polévkovou lžíci octa, po hrstkách ovesné vločky, sójové vločky a otruby a dále to, v čem spočívá ono kouzlo, tedy 4–5 lžic přípravku Psyllium Dr. Popova, který užívám jako doplněk stravy. V kastrůlku si zaděláím vlastní kvásek z 1 kostky droždí, trochy cukru, hladké mouky a vlažné vody. Vzešlý kvásek naliji do připravené směsi, dolévám vlažnou vodu a vypracuji vláčné těsto, které posypu hladkou moukou, přikryji utěrkou a dám kynout na mírné teplo. Po vykynutí těsto znovu prohnětu a ještě jednou dám kynout. Pak těsto opatř prohnětu na válu, eventuálně přidám ještě mouku, a dále válím, až se začne vytvářet bochník. Ten vložím do remosky a peču hodinu, někdy jen 55 minut, těsto zkouším špejlí. Teplotu nemusím hlídat, nová remoska to dělá za mne. Kůrka je vždy krásně hladká. Upečený chléb na pět minut zakryji vlhkou utěrkou a pak jej zabalím do suché utěrky.

Jak se zbavit rýmy?
Jak se vypořádat bez prášků s rýmou, radí Theofil Raszka z Vendryně. Doporučuje kúru, kterou úspěšně praktikovala už jeho maminka: Do lavoru nalijeme horkou vodu a přidáme do ní tři nebo čtyři stroužky česneku a hrst kuchyňské soli. Vedle si připravíme lavor se studenou vodou. V teplé lázni si vyhříváme nohy asi půl hodiny a přitom občas jednu a pak druhou nohu střídavě vkládáme na pár vteřin do studené vody, aby se uzavřely otevřené póry. Kúru je nejlepší absolvovat před spaním, kdy po ní hned hupneme do postele a druhý den budeme bez rýmy.

Text najdete v březnovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio