Příprava žitného kvásku pro domácí pečení chleba

27. únor 2013
Rada pro tento den

Pečení kváskového chleba se v českých domácnostech těší stále větší oblibě. Jan Kreps, profesí počítačový technik, který chleba peče týden co týden, se naučil připravovat žitný kvásek v kuličce.

Řadu let ho však už ani nepotřebuje. V chladničce má sklenici žitného kvasu, který každý týden z větší části použije pro pečení a zbytek dokrmí a znovu uloží do chladu.

Příprava žitného kvasu
Smíchá zhruba polovinu šálku žitné celozrnné mouky s jednou až dvěma polévkovými lžícemi vody a uhněte kuličku těsta. Vzniklou kouli dá do příhodné misky, přikryje navlhčeným plátnem a nechá v kuchyni stát tři až čtyři dny.

V malé kouli se probudí kvasinky
Tyto houbové mikroorganismy spustí prostřednictvím enzymů a dalších látek kvasný proces. Kvasinky pocházejí z povrchu zrn a právě kvůli tomu, kvůli obsahu přirozené mikroflóry je důležité použit celozrnnou mouku.

Po třech až čtyřech dnech ...
Z kuličky vybere lžičkou měkké části kvasícího těsta a přidá do něj novou mouku a tolik vody, aby mohl uhníst novou těstovou kouli. Po dalších několika dnech přikrmená koule již viditelně kyne.

Honza popisuje další postup
„Opět vyberu měkký vnitřek koule a přimíchám do něj novou mouku a vodu, tentokrát již do nádoby a klidně ve větším množství. Kvas opět nechám den až dva, případně i víc kynout a pak buď rovnou kvásek použiji do těsta na chleba, nebo ještě jednou zopakuji předchozí postup a počkám dalších 12 až 24 hodin.“

Pozor na chlor
Tak, zhruba za týden, vyrobí žitný kvas. Pro rychlejší kvašení a zadělání těsta doporučuje použít převařenou, vychladlou vodu, z níž se uvolnil případný chlor, který by kvasinkám překážel v rozvoji.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz

Spustit audio