Přijdou mi směšní lidé, kteří říkají, co všechno postavili. Architektura je kolektivní práce, připomíná Adam Gebrian

13. červen 2023

„Architektura je specifická odpověď na specifické zadání konkrétních lidí. To, co pro jednoho poctivě uděláte, nemusí pro jiného fungovat,“ říká Adam Gebrian. Proč se rozhodl pro propagaci architektury místo vlastního navrhování staveb? Jaké trendy sleduje v současné architektuře? Zajímá ho i téma následné údržby? Baví ho názory studentů? Kde na světě se cítí opravdu dobře? A proč je Český rozhlas postaven na nejhorším možném místě v Praze?

Po škole pracoval na různých návrzích, které stojí po celém světě. Ale mlčí o tom. „Je to vždycky velká kolektivní práce a vy tam máte malou roli. Přijdou mi směšní lidé, kteří říkají: Já postavil to a to.“

Vzájemný dialog je pro něj důležitý. „Nikdy jsem nepředstíral, že mám pravdu. Snažím se věcem porozumět, pochopit je a rád si svůj názor obouchám o někoho jiného. Nejvíc mě baví, když mi můj pohled dokáže někdo zkorigovat – protože to je nová informace.“

Dá se podle Adama Gebriana v dnešní architektuře vystopovat nějaký trend? „Když jsem začal studovat architekturu, všichni chtěli dělat jen nové věci. Rekonstrukce existujícího, energie, ekologie, šetření – to dřív nikoho nezajímalo.

Uplynulo 10, 15 let a je z toho trend. Najednou nastala obrovská senzitivita k tomu, že tady něco stojí. A bourání by bylo neekologické. Takže je to určitě jedno z velkých témat,“ uzavírá Adam Gebrian.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související