Příběhy slavných: Anna Letenská

31. srpen 2015

Nacisté si počkali, než dotočí svůj poslední film. Hned na to ji poslali do koncentračního tábora. Za podíl na atentátu na Heydricha.

Anna Letenská hrála ve víc než 20 filmech renomovaných tvůrců i v rozhlasových inscenacích. Na vrcholu kariéry působila v pražském Vinohradském divadle. Podle kritiků byla nejvýraznějším komediálním talentem své doby.

Odboj nehrála

Hrála energické, temperamentní, prostě plnokrevné dívky a ženy. Dokázala své postavy ukázat vždy pravdivě a věrohodně. Její druhý muž architekt Vladislav Čaloun se účastnil odbojové činnosti v souvislosti s atentátem na Heydricha. Po prozrazení účastníků atentátu byl taky zatčen.

Komedie před koncentrákem

Letenská byla uvězněna až po ukončení natáčení filmu Přijdu hned, kde hrála komediální roli domovnice Koubkové. Režisér Otakar Vávra vzpomínal, že vždy, když dokončili záběr, šla si Letenská sednout do rohu, dala hlavu do dlaní a tak „čekala“, kdy jí popraví manžela a kdy si přijdou pro ni.

Kat nepočká

Přišli. Zemřela v říjnu 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. Na její památku je v Praze pojmenována ulice. Osud Anny Letenské se stal námětem pro povídku Norberta Frýda Kat nepočká. Podlení ní natočil režisér František Filip v roce 1971 stejnojmenný film s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli.

Účinkují: Kamila Kalousová a Alan Novotný
Pro rozhlas napsala: Eva Dvořáková
Režie: Tomáš Soldán
V roce 2013 natočila tvůrčí skupina Regiony v olomouckém studiu Českého rozhlasu

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Související