Při červencových výsevech špenátu můžeme sklízet již v září

5. červenec 2012
Rada pro tento den

Ludmila Dušková nám i ve sváteční den poradí, co právě dělat na zahrádce (kdy vysévat čínské a pekingské zelí, kdy hnojit růže a kdy začít s výsevem špenátu).

Koncem července můžeme začít s výsevem špenátu pro podzimní sklizeň

Poměrně velká semena vyséváme do hloubky maximálně 2 cm. Meziřádková vzdálenost by měla být 20 cm a na 1 m2 postačí asi 5 g osiva. Špenát má krátkou vegetační dobu, proto při červencových výsevech můžeme sklízet již v září až v říjnu. Odrůd je celá řada, mezi novější patří Emilia F1, Fuji F1, Misano F1, Lorelay a další.

Během července naposledy přihnojíme růže

To, aby jejich výhony do podzimu dobře vyzrály. Nevyzrálé výhony totiž snadno namrzají i v mírnějších zimách. Růže nehnojíme dusíkatými hnojivy, ale především hnojivy s vysokým obsahem draslíku. Hnojivo rozhodíme k růžím v dávce 30-40 g na 1 m2 a zapravíme je do půdy. Hnojit je dobré před deštěm, aby se živiny dostaly ke kořenům. Současně sledujeme zdravotní stav rostlin. Pokud se na růžích objeví mšice či houbová onemocnění, jako jsou černá skvrnitost, padlí nebo rzivost, okamžitě zasáhneme vhodným postřikem. Podpoříme tak vitalitu rostlin a tím i lepší přezimování.

V polovině července vyséváme čínské a pekingské zelí

Obě plodiny mají krátkou vegetační dobu a u většiny odrůd je třeba dávat pozor, aby rostliny nevybíhaly do květu. Zelí vyséváme přímo do půdy, sazeničky obou druhů nesnášejí přesazování. Pekingské zelí, které vytváří pevné hlávky, je u nás mnohem oblíbenější než zelí čínské, které tvoří pouze listové růžice. Odrůd pekingského zelí je celá řada, např. Manoko F1, Bristol, Concord F1, Parkin F1 a další.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio