Prevence je nejlepší léčba

7. srpen 2010

Drogová závislost je vážný problém, který se prakticky nikdy netýká jenom závislého člověka, ale i jeho okolí. Zasahuje rodinu, zvyšuje kriminalitu a podporuje zločince, kteří vydělávají na ilegálním prodeji narkotik velké peníze. A co je důležité, závislý člověk si zpravidla nedokáže sám pomoct. V následující reportáži se vydáme za dobrovolníky z jihočeského občanského sdružení Prevent, jež se snaží lidem na dně pomáhat.

Jsou různí: Filipu Kadlecovi je 17, studuje ve druhém ročníku strakonického gymnázia a rozhodl se pomáhat, jak sám říká proto, že vidí své kamarády, kteří s drogou koketují. Začínal v 15 letech ve studentském městském zastupitelstvu ve Strakonicích jako starosta a pak vytvořil brožuru pro vrstevníky právě o problematice brzkých začátků s drogami. A zájem zůstal, nyní se věnuje hlavně peeraktivitám v primární prevenci.

To Štefan Schwarc opustil dobrovolně post krajského protidrogového koordinátora, aby mohl být v křesťanské službě bližnímu přímo mezi lidmi. Říká, že v dnešní době, kdy světem hýbou peníze a ekonomické zájmy, by právě peníze měly být prostředkem k pomoci. A samozřejmě ochotná služba dobrovolníků.

Kamil Podzimek pracuje jako streetworker, sám marihuanu užíval a pak došlo k obratu - nyní je tím, kdo pracuje s drogově závislými. A jak dodává, setkává se s reakcemi veřejnosti, která by někdy raději drogově závislé odsunula stranou a vytěsnila. Kamil Podzimek se zlobí a nechápe to. Jsou to nemocní lidé, říká, a v každém z nás, lidí, kteří žijeme ve společnosti postavené na křesťanských základech a tradicích, by měla být potřeba nezištné pomoci potřebným. Ale ne vždycky bývá. A to nejen v případě drogově závislých.

Více se dozvíte z pořadu z rozhlasového cyklu Dobrá vůle na www.rozhlas.cz/nabozenstvi/dobravule.

autor: Dan Moravec
Spustit audio