Přepis pořadu Jak to vidí - 29.4.

29. duben 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl spisovatel a komentátor Ivan Kraus. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ivan Kraus ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Dobrý den vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je ve středu 29. dubna, spisovatel a herec Ivan Kraus. Dobrý den.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste začal pšíkat, pokašláváte, posmrkáváte, nevím, jestli z vás nemám začít mít starosti.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Ne, ne, nemějte, já jsem v Mexiku nebyl, ale asi jsem tady chytl alergii z klimatizace.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak doufám, že to udýcháte. Pozdrav pánbůh. Máme před sebou půlhodinku necelou na to, abych se vás vyptal na vaše názory a začněme hned celodenním tématem Prahy. Česká extremistická scéna se víc než rok aktivizuje, odstupující Topolánkova vláda chce na odchodu z úřadu přijmout strategii pro boj s extremismem. Slibuje ji už několik měsíců, k činnosti je ale přiměl až brutální útok na romskou rodinu ve Vítkově, i další pochod stovek neonacistů, který se uskutečnil za masivní policejní ochrany za několik milionů. Kabinet chce proti extremismu bojovat represí i prevencí. Co z toho je podle vás účinnější?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Nejsem si vůbec jistý, nevím, co myslí represí, nevím, co myslí prevencí. Obecně, když se podíváme po světě, tak se tvrdí třeba v Německu, že extremistická strana politická je ta, která narušuje takzvaná grundgesetz, neboli ve svých cílech a směrech míří proti základnímu demokratickýmu zákonu, no, tak to samozřejmě každá ta politická strana, včetně té naší dělnické, říká řadu takových těch populistických normálních cílů, které nakonec mnoho najdeme u jiných politických stran, ale potom najednou dojde na jadérko a dočtete se, že požadují vystoupení nejen z EU, ale i z NATO, vystoupení z NATO, no, tak to už je bezpečnost týhle země. Čili to bude záležet na politických. Mně to připadá příliš obecně, represe a prevence.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
My se hovorně našich posluchačů chystáme zeptat, jak efektivně zatočit s extremisty, ale dá se ta otázka vůbec takto postavit?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, já myslím, že ne, já myslím, že to, co teď řeknu, bude znít přemoudřele, že čím lepší jsou legitimní politický strany, čím víc občani jaksi cítí v nich pravý zastoupení, který oni očekávají, tak to je možná prevence, čím víc plní nějakou představu těch občanů, vycházejí vstříc a vedou s nima dialog, že jo, to je otázka, nevím, jak to je v některých zemích, třeba ve Švýcarsku, ale doufám, že tam toho příliš nemají, těch organizací je tady taky spousta těch seskupení, ale jedna z nich je už politická strana, a to je ta strana Dělnická.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
S velkým D. Není to právě tak, že tím, že některé oblasti, které jsou opravdu problematické a politická reprezentace si s nimi neví rady, tak právě zůstávají v podstatě polem neoraným pro ty extrémisty?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Určitě to tak je, určitě to tak je, protože oni, oni se vyjadřují, oni totiž nedávají to, co já jim zazlívám v první řadě a na co bych útočil, kdybych byl reprezentantem nějaký tý politický strany normální, je, vážení, vy napadáte a nedáváte řešení, oni vám řeknou, okamžitě vystěhovat všechny, kteří tady nemají práci, cizince, protože Češi taky nemají práci a tak dále, a to mnohý občan řekne, to je pravda, ale ono je třeba najít řešení, ono je třeba si říct, jsou země, kde jsou schopni přijmout zahraniční pracovníky na roční kontrakce všem sociálním zajištění, kde Vietnamci nepracují často ve sklepích, ale tmách, nýbrž jsou, zrovna konkrétně to Švýcarsko, normálně pracují v turismu, v hotelech a tak dále. A prodlužuje se jim smlouva, ale mají k tomu zdravotní zajištění, mají k tomu veškerý sociální, prostě jsou na stejné úrovni jako ti rodilí Švýcaři, ba naopak, Švýcaři říkají, my se bez nich neobejdeme. Čili oni tihle ti chlapíci jdou rychle k řešení a vyhnou se problému, vyhnou se tomu, co bude třeba udělat, aby k tomu nedocházelo tenkrát, oni si to, řečeno, globálně, mnohé zjednodušují.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já bych se vrátil ještě k té represi, o které uvažuje odstupující kabinet v souvislosti s pravicovým extremismem, proč se podle vás vlastně nezdařil pokus zakázat Dělnickou stranu, na druhou stranu, co by vyřešil, ten zákaz?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, tam jsou dvě otázky, jedna je nezdařil, obecně se říká, že to nebylo dobře připraveno ze strany vlády, takže soudce řekne, no jo, to tady nemáte tyto důkazy, tady chybí tyto dokumenty a tak dále. Není stoprocentně prokazatelné. A pak je tady jedna teorie, která mě taky vždycky uvádí v otazník, abych tak řekl, v pochybnost a to celosvětově, do jaký míry je dobře ilegalizovat, ne legalizovat, nějaký politický seskupení, protože potom bude existovat jaksi podzemně, jo, nebude na něj vidět, bude pokračovat, ale už tak jako ve skrytu, a tahle otázka, to si klade mnoho lidí a já jsem na ni nenašel ani odpověď.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je dobré asi vědět víc právě o těch extremistech, kteří se nějakým způsobem teď aktivizují, jak jsme o tom mluvili v úvodu, jak je vůbec navázána Dělnická strana, už jsme tady o ní několikrát hovořili na Národní odpor, který už podle policie skutečně je prokazatelně pravicově extremistická.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, já jsem se dočetl, nevím, do jaký míry je to věrohodný, tedy na Internetu, v denním tisku, že údajně Dělnická strana je takovým jako trojským koněm toho národního odporu. No, logicky by z toho vyplývalo, národní odpor je pouze seskupením, má tenhle ten status. Zatímco to druhý už je strana, jo, a je tu to propojení, tak jako jsme věděli, že existujou další propojení, když, bylo to loni nebo kdy, tady docházelo k tomu, pochodem tou Maiselovkou, jo, k těmto věcem, no, tak přijeli ti takzvaní Deutsche Kameraden, jo, čili tam je další ještě nit propojení, ale kdo tohle má sledovat, to je velmi, velmi nesnadný.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jsou na to policejní jednotky.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No jo, ale Národní odpor se pyšní tím, že jedou, nemají hierarchii, že jsou buňky, což je takový takřka talibaní, jo, to je, že nemůžete zjistit, oni snad nemají vůdce v současný době, ten prej přijde nebo co, čili to se těžko, těžko sleduje, ta /nesrozumitelné/ musí bejt a je absurdní, jako tehdy, když se říkalo, že by ten pochod těmi ulicemi tam kolem tý Maiselovky, jaksi ten narazil až na bezpečnost těch chodců, jo, těch jejich, aby se jim něco nestalo, dál se, byl tam spor magistrátu, že jo, spor soudu a já považuju za chybu, když to je špatně připravený, když prostě my víme, jaký nebezpečí to je a nejsme schopni to udělat prokazatelně, zanedbá se něco, není čas.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
S Ivanem Krausem si povídáme v pořadu Jak to vidí. Připomínám, že náš rozhovor najdete také k přečtení hned následující den na našich internetových stránkách www.rozhlas.cz/praha.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Spisovatel, herec Ivan Kraus je hostem pořadu Jak to vidí. A my si povídáme o pravicovém extremismu, je to ostatně celodenní téma dnešního vysílání. Co myslíte, na kolik umí, já nevím, jak slovo teď použít, slušná většina projevit občanskou odvahu a postavit se radikálům, ptám se, jak to vidíte u nás v Česku?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, občas dostávám takový ty petice, když mají neonacisté někde procházet, tak mi přijde, prostě Internet a e-mail jsou taková seskupení lidí slušných, kteří půjdou demonstrovat proti samozřejmě normálníma prostředkama, postaví se do stejnýho prostoru, ale víte, já mám takový pocit, že nám chybí čas ještě, jsem trošku pesimista, skeptik, protože my jsme to měli čtyřicet let jakéhosi systému, kdy se takzvaně ty růžky moc vystrkovat nedaly, a daly-li se, tak s nasazením osobního riziko, to všichni dobře víme, nemá cenu se k tomu vracet, ale ono to asi zanechalo v nás nějaký stopy a nám bude ještě trvat, konkrétně ve Francii nebylo to nejlepší řešení, to netvrdím, ale už před deseti lety, když tam došlo k nástupu pravicových elementů, tak na ně nastoupili jiní mladí lidi, studenti, žáci, posluchači, dělníci, no, někdy se prali, ale dali najevo, to tady nebude, čili tam bylo, bylo to to nejjednodušší, chcete-li, řešení, ale byla tam ta reakce, ale ta hlavní reakce, kterou bych tu chtěl říct a připomenout, že se mně osobně líbilo ve Francii, když byly hanobeny hroby, tuším, v /nesrozumitelné/, to je už řada let, nastoupila veškerá politická elita, všecky partaje, golisti, komunisté, socialisté a tak dále, vzali si trikoloru, přepásali se a šli udělat demonstrativní pochod skrz město, aby dali najevo, my se hádáme v politice, my máme různý názory, ale v této věci protestujeme proti tomu, aby tato země byla přetáčena do nějakýho neonacistickýho režimu.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Což o to, i u nás jsou třeba anarchisti, kteří se snaží postavit se právě těm pravicovým radikálům, ale já nevím, jestli je tohle to cesta?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
U nich asi ne, protože pokud jsem se malinko nahlížel do věci, tak ta antifa třeba, oni se staví, ale oni se dostávají zase do takových protilehlý role, jako když opíšete kružnici a půjdete hodně dlouho, dokavaď se dostanete blízko, oni jsou proti, ale oni říkají, ano, my jsme ochotni se servat, seprat, bít, protože násilí je pro nás legitimní. Já si nemyslím, že tím se to řeší, to už se mi zdá jako poslední vagon ve vlaku, ten první vagon začíná možná ve škole, ten začíná v mnohých nakladatelstvích a tak dále, a v politice nepochybně.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já jsem dnes slyšel, ale byla to citace z nějakého tisku, že uvažují o tom, že by u nás měla být zavedena etická výchova ve školách, že jo, ministerstvo školství o tom vážně uvažuje, není to skoro pozdě?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Etická, co by měla obsahovat, jakou mají představu?

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se správně chovat, prostě zásady slušného chování, ale zároveň třeba, jak se vyhnout šikaně, to, co vlastně by asi měla obnášet běžná výchova v rodině.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, to by měla jak v rodině asi, i tak ve škole a hlavně bych si přál, nebo bych doufal, aby reagovala taky intelektuálně elita, to znamená, když vyjde kniha velmi prudce radikální, tak bych se chtěl o tom dočíst, co tomu říkají zdejší šrajbři, spisovatelé, novináři, aby ten mladý člověk nebo posluchač vysoký školy dostal do ruky v novinách, česky řečeno v uvozovkách, dávku hned, jo, aby jeli na pochybách nebo hledali v tom něco, to bych ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
My se k jedné knize určitě ještě dostaneme ve vašem povídání, ale já bych se ještě vrátil k tomu, o čem jsme teď mluvili, to jest, jestli třeba podle vašich zkušeností, protože jste léta žil mimo Česko, jestli třeba máte pocit, že ta občanská společnost, dejme tomu, ve Francii, v Německu, je v tomto směru dál.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, jednou jsem optimista, já když se podívám po regionech, oč tady lidem jde, tak mám radost celkem, na to rád koukám na ČT 24, protože se lidi hodně rychle probouzejí, když vidí, že něco by být nemělo v jejich regionu, že tam je jakási, jakási skrumáž obchodu peněz a tak dále, a že to škodí, až už tomu či onomu životu tam, tak se dokážou sejít a dokážou tlačit a protestovat, v tý komunální rovině je to asi těsnější, je to lepší, ale my velkoměšťané, tady je to nějaký horší, protože to vyplývá ze způsobu života, který vedeme, ten je izolovanější, že jo, a pravda je, že my nemusíme mít přece petice, za chvíli budeme mít celej ruksak peticí, nemusíme mít organizace, že se můžeme vyjadřovat po svým, že se můžeme sebrat a jít, že pískneme na sousedy, na kamarády, ale myslím si, že něco nám ještě bude chvíli trvat a neměli bychom nad tím lámat hůl, ono to má svůj důvod, ty ostatní to mají od konce války, jsou, mají návyky a my se s tímhle tím nářadíčkem teprve učíme zacházet.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak to vidí Ivan Kraus.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Spisovatel, herec Ivan Kraus je hostem Českého rozhlasu 2 Praha v pořadu Jak to vidí. A jenom připomínám, že si můžete náš rozhovor také přečíst a Internetu www.rozhlas.cz/praha. Dnes mluvíme o pravicovém extremismu, je to téma dnešního vysílání, hodně o tom bude řeč také v Kávě o čtvrté, ale komu podle vás připadá ultrapravice atraktivní?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Já myslím, že ten, generálně vždycky to tak v historii, myslím, bylo, když trošku zalistujeme a podíváme se zpátky, nespokojení, jo, tam se pracuje s populismem, který útočí na lidi zklamaný, nespokojený, nevedlo se mi dobře, vedlo se mi líp, kdyby ti politici, kdo se na to má dívat, jak se pořád přou, hádají, jak hledají osobní zájmy a jiné společnosti, vždycky je to namířeno jako taková, taková, mně to připadá jako taková blesková reakce, rychle to vyřešíme, jo, vystoupíme z NATO, nebudeme v EU, teď tam přijde ta formulace, nejsme malí Jardové, jo, my jsme, bylo nesmysl být pod Rusama, co bychom byli pod Američanama, to znamená, že se to taky jaksi vulgarizuje, protože se to, že jo, to na to nejsou jen Američani, to je blábol, a pracuje se tam s takovou jednoduchou sémantikou, nač ty bys měl tadyhle mít tak nízkou penzi a tady všude prodávají Vietnamci, a teď to sleje dohromady, že jo, sleje ten, tu xenofobii s pozicí toho človíčka, toho člobrdíka, jo, a na to pořád si myslím, že je největší úkol jednak nás samotných nebo školy nebo rodiny, ale bez politiků to nepůjde, bez, oni by měli bez vysvětlování, měli by se hodně zdržet u těhle témat v uvozovkách.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak na tom vůbec je česká společnost, jsme rasistická společnost, co myslíte?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, já to, já si myslím, že problém spočívá v tom, že se kouknete, sám jste o tom mluvil, na Francii, tak to je jiný svět, to je multikultura, to jsou /nesrozumitelné/, Alžír, Tunis, Maroko a tak dále, a tak dále, z mnoha zemí, Vietnam, Čína, my nejsme zvyklí, proč, poněvadž jsme žili, já tomu říkám ve /nesrozumitelné/, tadyhle odsátý vzduch a čtyřicet let jsme tady měli přívod vzduchu z takovýho malýho kanálku a ten se dělil ještě na okres, kraj, ulici a ještě domovní důvěrník, občas připustil víc oxigenu, kyslíku, že jo, čili my jsme vyrůstali v prostředí nepřirozeným, zatímco v tý Anglii, v tý Americe dokonce v zemích bývalých koloniálních musíme říct, Holandsko, se vraceli z těch někdejších kolonií, zvykali si na to ve Francii, v Holandsku, v Anglii, nemáte tenhle problém, i ti Němci, kteří jako s tím měli největší problém, ti Srbové, Chorvati, kteří tam pracovali v době konjunktury, Turci, problémy sice jsou, ale i Německo se otevírá a otevřel, i to se změnilo, nás to čeká, poněvadž tu /nesrozumitelné/, ten poklop na ty sýry jsme zvedli a není to ještě tak dlouho.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Mě teď ještě napadla otázka k té předchozí, která si s ní souvisí, to jest, pro koho je ultrapravice atraktivní, v anketě, kde se ptáme lidí na názor na neonacisty, jedna paní řekla, že jsou to, teď cituji, blbečkové, to by možná byla ta lepší varianta, ale jsou mezi i nimi vysokoškolští studenti a to už je varující.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Ano, to už je ta horší varianta, a to je, to je nebezpečí i naší publicistiky, to je otázka toho, do jaký míry, my dneska jsme v situaci, která mně trošku vadí, my jsme tady měli v šedesátých letech v době tedy socialismu nebo komunismu literární noviny a když jste otevřel, tak jste nečetl jenom básně nebo o literatuře, ba naopak, četl jste reportáže z Mostu, z Duchcova, co se v této zemi děje, jaké je studentský život a my, dneska nám to v tom zápase o ty náklady, já je nekritizuju jako šmahem, ale mně chybí, chybí to, ta ventilace toho, jo, aby ten posluchač, aby ten študák tý vysoký školy si taky mohl otevřít noviny a co si třeba myslí Vaculík, co si myslí Novák, co si myslí Procházka, lidi, o který se můžeme opřít, kteří mu jsou buď blízký nebo vzdálení nebo mezi nima nějakého najde, tohle to, tahle ta izolace, ten náš rychlý byznys dneska, ty náklady, náklady, že jo, každý tý noviny patří hlavně zahraničním investorům, ty nám škodí, měli jsme tomu věnovat víc prostoru.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se díváte na postup policie v případu bývalého vůdce dnes odnoží amerického Ku-Klux-Klanu Davida Duka, kterého, jak víme, policie zatkla o víkendu a potom ho musela zase propustit, dá se to chápat jako amatérismus, nebo jak si to vysvětlit?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Jsou to možná díry v zákoně, jsme tak korektní, tak opatrní, abychom si jaksi neublížili, ale mě u toho nejvíc, u toho Davida Duka fascinuje, že napsal knihu Moje probuzení, a to nakladatelství se jmenuje Kontingent Press, a oni vydali takovou k tomu poznámku, že vydali tu jeho knížku, on sám se považuje za prostě aktivistu, ale /nesrozumitelné/ k Americe říká jeden názor, že kniha je vlastně menším vydáním Mein Kampfu, no, to už je jiná otázka, on oslovuje právě tyhle ty vyšší vrstvy, tam je to nebezpečí, ale ten Kontingent Press, to naše nakladatelství říká, my vydáváme knihy takového druhu, aby to oslovilo čtenáře a vysvětlilo mu to stále více se šířící extremismus, extremismus v Evropě a po světě. No, a proto jsme vydali i tohohle Duka, akorát by ji měl někdo napsat v tisku, nebo říct, jo, ale tak tomu dejte doslov nebo úvod kvalifikovaný, protože on je rozdíl vydat Mein Kampf a vydat Mein Kampf s pořádným rozumným vysvětlením, protože ten pán David Duke taky popírá nějaký ty koncentráky, nějaký to Dachau, takže co si tady budeme namlouvat. Toto nakladatelství nehraje rovnou hru, to je falešná hra.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já se ale ptal na postup policie v souvislosti s tím, že ta kniha, pokud se nepletu, v originálu vyšla asi před jedenácti lety, ten americký občan sem přijela a ještě nestačil žádnou z těch plánovaných přednášek uskutečnit, možná potom by měla policie v rukou víc důkazů, často otálí, přemýšlí, zvažuje a tady ten postup byl velmi rychlý, takže tomu člověk nerozumí zvenčí?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Možná, že máte pravdu v tom ohledu, že teprve ta přednáška a její zachycení, záznam, to je přece oprávněný sledování, by přinesla ty důkazy. Těžko soudit, protože tady jsem našel i výrok mluvčí organizace proti organizovanému zločinu a ona říká, on vám nikdo neřekne o Národním odporu, někdo říká, no, je to takový a někdo řekne, no, není, a někteří mlčí, to přece musejí zaujmout nějaký základní stanovisko. A z toho je pak možnej postup.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ten Duke přes Rakousko odjel do Itálie, prý se v případě soudů hodlá do Česka vrátit, byť tedy má, myslím, na rok je nežádoucí, nicméně tedy na ten soud by mohl prý, ale já si myslím, že především je to pro něj vítaná reklama pro tu knihu?

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, to je, mně to připomíná situaci, nevím, jestli jste viděl v Rakousku, teďka po letech proběhl soud s popěratelem koncentračních táborů ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Honsik, myslím, že se ...

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Honsik, no, tak to je taky veliká publicita v podstatě, že jo. A samozřejmě obhájce tam tvrdí, starší pán, to mě nenadchlo zrovna, říká, v jakém to žijeme státě v Rakousku, když občan nesmí svobodně a průkazně napsat svůj názor, no, napsat svůj názor, ta historie je jasná a my bychom ji neměli popírat, no, a neměli bychom ani váhat, že jo, je to, to publicitní, to je ten názor jako, do jaký míry máte umožnit teroristovi vystoupení v televizi a s tím souvisí, že potom vidíte toho človíčka, kterej třeba vykradl banku nebo znásilnil někoho, děvče, jak si zakrývá obličej, no, to je teda, čili jak to teda je, ten stud nebo na to má právo tento jedinec, my musíme bejt korektní, my nesmíme vidět jeho tvář, ale my můžeme vidět toho postiženého, jeho tvář, kterej sedí tam u soudu a čeká, jak to dopadne, že jo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jako o bitevním poli se začíná mluvit, o Brnu v souvislosti s prvním májem a oslavami Svátku práce právě Dělnickou stranou. Proč je pro úřady tak obtížné demonstraci extremistů zakázat, není vlastně té, nechci se rouhat, demokracie příliš, ale ...

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
To víte, že ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
... ta demokracie si vlastně tímto řeže větev.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, je to tak, že, demokracie si asi, domnívám se, skromně musí hlídat ty limity a musí být v něčem pevná a v něčem musí být rezolutní, ona se nesmí bát, já když dám všem menšinám, řeknu, my všichni, většina z nás jsou menšiny, tak to skončíme tak, že i obyvatelé našeho domu nebo /nesrozumitelné/ nebo kynologové, holubáři se rozpadneme, my nad tím vším, jak já si představuju, střecha, a to musíme dodržovat, ta demokracie, která se bojí říct něco důrazně, se obvykle dostává pak do krizí a o tom nám historie řekla už hodně, taková ta supertolerance, která dneska v Anglii je a v některých zemích zakazuje z ohledu na /nesrozumitelné/ věřící, kteří to nežádají, většina z nich jsou slušní lidi, zakazovat a říkat veselé Vánoce, jo, Christmas, abychom se jich nedotkli, no, tak ta je nemocná podle mě.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jinými slovy, nazývat věci pravými jmény.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Bezpochyby.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je to jedna z cest.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
No, určitě.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Nebo vykročení na tu cestu.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Ano.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Naším dnešním hostem v pořadu Jak to vidí byl spisovatel a herec Ivan Kraus. Já vám děkuju za váš čas, za vaše názory a přeji, ať se vám daří. Mějte se hezky, na shledanou.

Ivan KRAUS, spisovatel, herec
--------------------
Já děkuju vám, mějte se hezky a posluchačům na shledanou.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Www.rozhlas.cz/praha, tam najdete přepis našeho rozhovoru.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ivan Kraus
Spustit audio