Přepis pořadu Jak to vidí - 28.1.

28. leden 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl nakladatel, politolog a publicista Alexander Tomský. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Alexander Tomský ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Samozřejmě hned po půl deváté pořad Jak to vidí, dnes politolog, nakladatel Alexandr Tomský. Moc vás zdravím, dobré ráno.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Dobré ráno.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Vy máte svůj blog na internetu, tak povězte, co je v poslední kapitole, čeho jste se dotkl, rozebral, co vás naštvalo?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Víte, já to ani nevím, protože já píšu na objednávku většinou a nepíšu přímo do blogu, píšu do E patnáctky, to je takový deník, který se rozdává zadarmo, aby lidé četli a nemuseli kupovat a samozřejmě jako všichni, kteří komentujeme ty události, musíme psát vlastně o tom, co zajímá novináře, co zajímá tisk, co zajímá média a média zajímá vždycky něco, co je drastické, něco, co je nečekané, něco, co je kontroverzní. Je to, trošku mi to vadí, abych se přiznal. Já bych rád psal o pohodě, o dobré náladě, psal bych rád o poezii.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
To se i jinak vysílá, když máme tato témata určitě. Pane Tomský, hodně se teď mluví o středočeském hejtmanu Davidu Rathovi. No, o něm se mluví stále, protože to je člověk, který si nebere servítky při hodnocení svých rivalů a teď se dá docela dobře říct, že to, co zasel, sklízí, že se udělala taková možná nechtěná kampaň kolem jeho výroku. Já budu citovat, středočeský hejtman David Rath, cituji: "Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku." No, konec citace, ale ještě to pokračovalo, nastartoval kolotoč, honbu na Davida Ratha. Jak vy to vidíte?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Řekl jste to velmi dobře, řekl jste to správně, kdo, jak to je v tom slavném přísloví? Kdo seje vítr, sklízí bouři? Pan doktor David Rath je velmi inteligentní člověk a pochopil, že u nás v politice se necení ani tak co uděláme, jestli skutečně jsme dobří, to je vidět až mnohem později, že jo a že jde vlastně o jakési verbální, razantní, někdy až sprosté potyčky a skutečně překonal všechny své předchůdce, slavné premiéry. Vždyť začal si s tím Zeman, pamatujete si, jak chtěl vázat do kůže kohosi, byla tady spálená země a podobně, že jo. Pak přišli další, až v Topolánkovi, takže to hulvátství a taková ta co nejsilněji znějící slovní potyčky je vlastně způsob, jak udělat kariéru v politice. Je to smutné. No, a samozřejmě když už se člověk takhle rozjede jako on, tak potom narazí, že jo, pač ti novináři si na něm opravdu tentokrát smlsli, ačkoli vlastně nechtěně, nechtěně, maně řekl něco, co není ani nijak zvlášť kontroverzní. Samozřejmě v Německu by to kontroverzní bylo, ale u nás můžeme použít taková, takové různé příměry, jako že Hitler zaměstnal lidi a podobně. Problém je pro mě, problém jako pro ekonoma je spíš ten, že nemá pravdu a že možná to uřeknutí vlastně u něj bylo podvědomé. Skutečně ta nacionálně socialistická strana, na to se často zapomíná, byla také socialistická a řešila tu krizi tehdejší socialisticky, to znamená, vlastně umělou zaměstnaností, která vedla potom k velkému propadu produktivity práce a vlastně to Německo potom do jisté míry nastartovalo to zbrojení do té další války, a to je ta tragédie. Dneska jsou vlastně všechny vlády sociálně demokratické v tomto smyslu a skutečně chtějí řešit krizi nikoli inovací, ušetřením peněz třeba ve státní správě, zjednodušením vybírání daní, chtějí prostě dál tisknout peníze, protože dneska se sice netisknou, ale je to totéž, jo, prostě laciné úrokové míry, další kredit, státní deficit, žít na dluh, toto všechno vede k tomu, že se zase nafoukne ta bublina těch peněz a vlastně se ta krize tím prodlouží, přestože na začátku samozřejmě to trošku pomůže v té zaměstnanosti. Jediná cesta dopředu je inovace, snížení daní, no, a to samozřejmě sociální stát nechce, že jo a lidé po něm i žádají, aby dělal to, co dělá. Takže v tomto smyslu jsou všichni socialisté, jako byl ten Hitler.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
On David Rath si užívá skutečně publicity, když se zadá jeho jméno do internetu, zkuste přidat slovo facka a objeví se na vás různé videoklipy, kterak byl vyplacen panem Mackem. Myslíte, no, dostal facku přece. Myslíte, že by raději dnes tady po tom, co prohlásil a co se rozjelo, utržil raději tu facku na tvář?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Nevím, to opravdu nevím, ale určitě netušil, že to vzbudí takovou bouři, protože ti novináři mu dávají zabrat teďka, že.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Dobře, a co se bude tedy dít dál, protože kdyby to vzal právník do ruky, tak on v podstatě řekl, co bylo, je to dobře, nebo špatně? Jako myslíte, že právně by mohl teď být nějak trestán?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Ne, to samozřejmě ne, ale je to diskreditace veliká, protože je to citlivé téma. Já se tomu sám trošku divím, je to tak trochu pomsta novinářů, že jo, protože ho mají plné zuby pochopitelně.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Takže kdyby to byl politik mírumilovný, snášenlivý, řekněme, všemi milovaný, že by se to prostě přešlo třeba. Že by to bylo jenom šlápnutí vedle.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Já myslím, že ano, protože takových výrazů přece bylo hodně slyšet, slyšeli jsme tady Es kommt der Tag, že jo, slyšeli jsme přece tady mnoho takových věcí, ať to bylo Noc dlouhých nožů a podobně, že jo, takže nic takového v tom zase nebylo, ale je to ten David Rath, je to ten vzteklý pes, rozumíte, který rozzuří každého a který vlastně na tom udělal velkou kariéru a kterému to teďka ti novináři skutečně i ta ODS vlastně vrací a my se můžeme opřít o to, že ve vedlejším Německu, že je to velice citlivé téma, takže my jsme také trošku jaksi ve stínu tohohle. Na Západě od německých hranic, bych řekl, se takové různé bonmoty používají v politice zcela běžně.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A co tedy bude teď dál? Myslíte, že ještě se v tom chvíli bude šlapat, pak se zapomene, nebo ...?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Nevím, záleží, jestli to takzvaně ustojí, že jo, záleží na tom, jestli opravdu ho to bude diskreditovat. Já si myslím, že nakonec to diskreditovat ty politiky bude, že ty volby, když začnou opravdu, ta kampaň příští že bude zásadovější. Vždyť my víme, že se i ten Topolánek například omluvil, že jo, svejm voličům, že to někdy přeháněl a podobně.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Teď mu přitom procenta popularity stoupají.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
No, teď mu stoupají. Já myslím, že všechno dopadne trošku jinak. Tady došlo k takovému nešťastnému, nevím, jak to nazvat, nešťastnému pocitu u sociálních demokratů, že když vyhráli ty krajské volby, že musí vyhrát ty velké volby příští. Já si myslím, že je nevyhrajou, takže uvidíme.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Neměli se právě tomuto výroku spíš věnovat ekonomové, jako jste to udělal před chvílí vy a vysvětlit, jak to vlastně bylo, že to nebyla pravda?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Rozhodně, rozhodně to nebyla pravda, Hitler nezačal okamžitě zbrojit, zbrojit začaly už před ním ty vlády a velmi mírně to zvýšil, to zbrojení. Těch třicet tři, třicet pět stavěl především silnice, infrastruktury, že jo, snažil se, aby ženy zůstaly v domácnosti, platilo se jim za to, že zůstanou v domácnosti, takže to snížení nezaměstnanosti mělo mnoho aspektů, ale nakonec to zbrojení samozřejmě zaměstnalo celý národ, ovšem nevydělalo to peníze. Přece stačí zdravý selský rozum, jestliže budu vyrábět tanky a ještě budu dávat zadarmo Mussolinimu a Frankovi do Španělska, no, tak ta země zchudne a ona skutečně chudla a produktivita práce nesmírně klesla. To není řešení na krizi. Na krizi skutečně je inovace, efektivita, produktivita práce a nízké daně, a to je horor pro socialisty, ti chtějí zdaňovat a rozdávat.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Bezesporu se opět bude mluvit o jedné věci, která už tady byla, a to je kauza vepřína v Letech u Písku, protože nový ministr pro lidská práva Michal Kocáb chce razantně vyřešit tento problém. Ostatně už to řekl, dokonce v den jmenování do ministerské funkce, že se zasadí o zrušení tohoto vepřína v místech bývalého sběrného tábora pro romskou menšinu. Výbor pro odškodnění romského holocaustu to přivítal, ale už se opět ozývají hlasy proti i s tím, že to nebylo přesně v tomto místě. Má vůbec cenu, jako mělo by se toto opět řešit, konečně vyřešit nebo někdo by měl říct konečně závěr nějaký, který by to ukončil?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Je to taková bolestivá záležitost, která se vleče, ale vezměte si, on ten chudák Michal Kocáb, třeba ho nic lepšího nenapadlo. Já jsem viděl ty plány, skutečně ten vepřín je stranou, je vedle, navíc ten vepřín snad za nic nemůže, že to, co se tam stalo, stalo, pomníky by měly být pochopitelně, ale mně ta kauza připadá poněkud přitažená za vlasy, protože ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Nemáte teď obavu z toho, co jste řekl? Vepřín za nic nemůže, nemělo by se?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
No, tak vepřín stojí obrovský peníze, stojí tam vedle toho, kde se to událo, já jsem ty mapy viděl, skutečně to není na tomtéž místě, je to o pár set metrů dál, že jo. A proč se z toho dělá takový rámus, nevím, opravdu mi to připadá trošku přehnaný. Ale samozřejmě ten holocaust byla ošklivá záležitost a navíc v tom měli Češi prsty, poněvadž se to stalo, že jo, zavedl se ten lágr ještě před patnáctým březnem třicet devět, už tam byl jako sběrný tábor, takže je to taková trošku i ostuda česká a nějaký velký, pořádný pomník by měl být. Vemte si, že v Terezíně je velký památník a tady ti lidé ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Kde by měl být? Vedle vepřína?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
To je právě, no, tak ten vepřín, já nevím.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
No, ne, tak ta představa samozřejmě je hrozná, protože pietní místo někde, kde ...

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Já vím, je to v lesích, je tam pusto a prázdno, je tam najednou takovej ošklivej vepřín.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Jak tedy vy byste to, vy osobně vyřešil, tuto situaci? Co byste poradil tedy Michaelu Kocábovi?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Já si myslím, že ten památník té genocidy romského obyvatelstva by měl být. Nevím, jestli bylo víc těch táborů, nezabýval jsem se tou otázkou, na nějakém takovém místě důstojném by to mělo být. Tohle je opravdu stranou, tam lidé ani nebudou jezdit, je to v lesích, je to na venkově, nevím. Prostě bych postavil nějakej pořádnej památník třeba v Praze.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
No, je to zapeklitá otázka.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Prosím?

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Zapeklitá otázka.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Je, protože jako hledat to místo, to víte, to místo, kde se to stalo, je svým způsobem svaté, že jo, to je místo, kde prostě tekla nevinná krev a kde dokonce došlo jaksi k pokusu o genocidu, i když nebyl dotažen do konce. To je něco nejhoršího, co se vůbec mohlo v dějinách stát, je to systematické vraždění nějakého etnika za pomoci celé státní mašinérie, to je něco nepředstavitelného, všechny války, které vidíme okolo sebe, jsou prostě války, kde se prostě vždycky dojde k nějakému neštěstí a civilní obyvatelstvo trpí, například v Gaze, že jo a podobně, ale tady šlo o systematickou, promyšlenou, že jo, státní mašinérii vraždící a stát má nám sloužit, že jo, když se obrací stát proti nám, to je něco děsivého. Já bych byl pro nějaký veliký památník někde jinde a tohle to místo bych se snažil spíš zapomenout.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Český rozhlas 2 Praha, pořad Jak to vidí, můžete ho slyšet v premiéře po půl deváté anebo v repríze potom před půlnocí a v tištěné podobě po čtyřiadvaceti hodinách na našich webových stránkách. Alexandr Tomský, politolog, nakladatel je naším dnešním hostem. My bychom se určitě ještě mohli malinko vrátit k jedné věci, která také v posledních dnech zahýbala světem, ale naštěstí velmi úsměvně, i když jak se to vezme a jak z které strany, a to je ta známá plastika Davida Černého v Radě Evropské unie, protože se okamžitě objevila protireakce z různých zemí a začínají nás, Českou republiku, malovat v uvozovkách, ve švejkovských barvách.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Pochopitelně. Tak, je to velice legrační kauza, ale zároveň má zase jako v případě, že jo, toho nacionálního socialismu určité hluboké kořeny. V tom, co se ve světě děje. Tak, především je to mystifikace, byl to vtip vlastně, že jo, a udělal si legraci teda z té Unie, legrační je sám název Entropa, nevím, proč to má tu nelatinskou anglickou koncovku, Entropie znamená rozpad, že a skutečně ten svět se možná rozpadá nebo se nerozpadá, ale je to docela vtipné, takže já jsem se zasmál velice, když se tohle to stalo a protože jsme slavní právě Osudy dobrého vojáka Švejka nepochybně, to je jedna z nejslavnějších knih světa vůbec ve dvacátém století, tak samozřejmě ten příměr potom tady je. Ale víte, je to, něco to říká také o moderním umění. Já si pamatuji, že ve Španělsku v Pradu je galerie moderního umění a je tam stálé umění a je to krásně rozděleno na sekce a když tam prostě ten člověk vejde, tak všude stojí fronty, až na to čtvrté patro, kde je umění po roce čtyřicet pět. Něco je v nepořádku s tím moderním uměním. Lidé prostě ho nevnímají pozitivně, nechtějí ho vnímat a je to tím nejenom jak říká pan Knížák, že umělecké školy chrlí umělce, takže jich je moc a každý se chce nějak zviditelnit, jak umí. Je to hlavně v tom, že jsme ztratili kritéria, co je dobré umění, co není dobré umění, co je dobrá architektura, co je špatná architektura. Vzpomeňme jenom na ty diskuse okolo Kaplického knihovny, že jo. Je to dobrý? Není to dobrý? Prostě odborná veřejnost není zajedno, jako by nám scházela kritéria, jako by tady docházelo k rozpadu umění a skutečně v tom rozpadu, řekněme, od té první světové války se objevují směry, které jsou mystifikační, srandistické, legrační. Třeba takový dadaismus. Takže skutečně v moderním umění provokace, skandál, anebo dokonce i mystifikace a udělat si prostě legraci z něčeho je vlastně jediné kritérium hodnoty. A v tomto smyslu pan David Černý, musím říct, aspoň na chvíli je velkým umělcem.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A zaujal.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Prosím?

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A zaujal.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Zaujal pochopitelně.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A teď jaksi nám všechny ostatní ...

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
A bral to vážně.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
... ostatní země nebo mnohé země, ti jejich karikaturisti v uvozovkách mstí, je to dobře?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
No, tak dobře jim tak, ukazuje to na jejich malost, že jo. Jestliže se já mstím na někom, protože jsem uražen, no, tak je to špatný, že jo, ten člověk by neměl být uražen, ale to moderní umění je v krizi a já myslím, že ta plastika to ukazuje.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
My jsme se tady bavili na toto téma už mnohokrát s vašimi kolegy. Tak padl jeden názor, že právě pan Černý měl začít tím, že naši zemi měl ztvárnit skutečně karikaturou, já jsem navrhoval třeba ztvárnit ji tunelem, protože to jsme tuneláři ve světové špičce a kapacitě.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Ano, když karikatura, tak nejdřív na sebe.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Myslíte, že by byly taky tyhle ty reakce negativní, kdyby nás v tom prvním sledu zesměšnil?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
No, tak on se pokusil zesměšnit také nás tím, že ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Ale tak to nebylo moc.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Nebylo toho moc, bylo to slabé.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
/souzvuk hlasů/ s tím dokonce souhlasil, jak jsme slyšeli.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
No, právě. S tím dokonce souhlasili, čili měl si udělat větší legraci ze sebe, a to je skutečně podstata dobrého anglického nebo židovského humoru, že začíná od sebe, že si dělá legraci ze sebe. To tam opravdu zklamal.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Alexandr Tomský stále naším dnešním hostem, posloucháte pořad Českého rozhlasu 2 Praha Jak to vidí. Dnešní celodenní téma na naší stanici je věnováno knihám, my pokládáme a položíme ještě zdánlivě jednoduchou otázku, čteme ještě? No, a já myslím, že to je voda na váš mlýn, protože vy jste nakladatel a vy máte knihu jako řemeslo, svěřil jste se, že denně musíte přečíst jednu knihu. Tleskám, hluboce se skláním.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Ne, prosím vás, to ne. Já čtu tu knížku do čtyřicáté, maximálně do padesáté stránky, víc se stihnout nedá a vlastně se potom rozhoduji, jestli je vydatelná, prodatelná, jestli prostě může jít na trh. To je všechno, takže taková profesní deformace a netěší mě to, takovéhle čtení. Ale čtení je strašně důležité, víte, je to, čtení je věc, která je nezastupitelná a já se obávám, že internet a ta všechna audiovizuální média nám budou kazit vlastně naše představivost, nepomůžou nám tak, jak bychom potřebovali a to, co nám kniha dává, skutečně je něco neobvyklého, co to je? Je to vlastně schopnost transformovat abstraktní znaky, že, do nějaké vědomé reflexe a zároveň vlastně si vytváříme čas, pokud máme dobrou představivost, i vlastní film, proto jsou lidé zklamáni, když jdou na film knihy, kterou četli, protože si ten film vytvořili sami pro sebe při tom čtení. Je krásná jedna taková studie čtenářská v Anglii, která říká, že každý člověk je spolutvůrcem s tím autorem, kterého čte, když čte tu knihu, a to je ta úžasná věc, a proto také i dokonce Evropská unie a i naše kulturní ministerstvo se snaží vytvářet nejrůznější programy, aby děti víc četly a vydávají se peníze tímhle způsobem, takže čtení je hrozně důležité, a to, že u nás klesá poněkud ten trh, je smutná záležitost, ale není to dáno jenom tím, že klesá zájem čtenářstva o knihy, je to dáno také tím, že těch mladých lidí je méně, že jsme měli tu velikou křivku poklesu porodnosti od roku sedmdesát devět do roku devadesát osm, myslím, jo, třicet let klesala ta porodní křivka, tak samozřejmě těch mladých lidí je méně a je tu více cizinců, kteří české knihy nečtou. Ale často se na mě obrací posluchači dvojky právě, vaši posluchači, protože já jsem vždycky doporučoval knížky na Vánoce, letos jsem nebyl tady a potkávám ty lidi na ulici a ptají se mě, co si mají koupit. A protože jste si vybrali sami jednu knížku, kterou budete číst tady v rozhlase, kterou budete, která se teď připravuje, tak bych ji chtěl doporučit, protože jsem se právě předevčírem dozvěděl, že ten autor je nejčtenější autor světa a když je autor nejčtenější světa, tak většinou musí být dobrý. Je to zajímavý, jo. Protože skutečně bulvární a špatný autor nebo vyloženě pokleslý autor se nestane nejčtenějším autorem světa, jo. Takže to je fenomén a je to zajímavé, protože ten člověk je Afghánec, jmenuje se Khaled Hosseini a napsal knížku, napsal dvě knížky, jedna se jmenuje Lovec draků, druhá se jmenuje Tisíc planoucích sluncí a jsou to knížky v tom strašlivém Afghánistánu, že jo, tam je to pozadí tragické, které nás může děsit, ale ta knížka je klasická. On vlastně ukázal, že my Evropani už neumíme psát, rozumíte, že ta naše postmoderna a to neustálé experimentování s něčím hrůzným a příšerným a strašným, něčím, co je vlastně únikem z reality, že to není ta pravá cesta, že prostě skutečná, velká literatura je pořád, pořád má ten klasický mustr, který má Shakespeare a všichni velcí autoři, prostě život je cesta, na té cestě se dějí podivné věci, ale je to také problém osudů, svědomí, našeho rozhodnutí a je to záležitost jeden velký kritik anglický říká, každá skutečně oblíbená literatura je knihou zlomených srdcí a rozmlácených hlav. Je to prostě cesta, je to příběh, kde jde o přátelství, prostě o věci zásadní a je to knížka psaná tradičně, naprosto tradičně, ale od srdce k srdci. A právě taková literatura, která nám může skutečně něco dát k tomu našemu vlastnímu životu je to nejdůležitější, že jo, kdežto my máme únikovou literaturu, horory, že jo nejrůznější, pak se nemůžeme divit, že lidé čtou poněkud méně a tento autor u nás úplně nezabral tak jako na Západě. Vy jste četli už tady v rozhlase na pokračování jeho první knihu, budete číst druhou, což je velmi pozitivní a jistě jste tomu udělali velkou reklamu, ale protože se to odehrává v Afghánistánu, tak u nás přece jenom ještě převládají takové české fobie, vemte si, že třeba ta první knížka, co se prodalo asi devět tisíc, v sousedním Polsku se jí prodalo dvě stě tisíc, v Německu milion, takže ten nejčtenější autor světa ještě pořád není nejčtenější u nás. Ještě říkám jednou, jmenuje se Khaled Hosseini, knížka se jmenuje Lovec draků a Tisíce planoucích sluncí.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Budeme se těšit určitě. Zemřel spisovatel John Updike. Já jenom tak dám k lepšímu nebo k dobrému takovou, to bylo moje první hlášení před pětadvaceti lety na Vltavě, kdy jsem řekl, že bude četba na pokračování z knihy Johna Updika. Jméno Updik mě strašilo mnoho a mnoho let až do dnešní doby, panu Updikeovi se tímto po pětadvaceti letech hluboce omlouvám.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Už mimochodem vyšla mu právě kniha v českém překladu, která se, myslím, jmenuje Terorista, všiml jsem si na trhu.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Myslíte, že internet způsobuje i to, že méně čteme? Najedou se tam najdou výbory z literatury, povinná literatura, takže stačí změnit a opsat do školních cvičení?

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Takže lidé samozřejmě čtou i na internetu, že jo. Já bych řekl, lidé čtou více, ale nečtou prostě tradiční román nebo velkou literaturu. Ten internet strašlivě člověka přitahuje, že jo, my všichni, kteří pracujeme s tím počítačem, prostě já tam mám seznam a nějaký novinky a prostě vždycky kouknu vedle a pak si nadávám, že se dívám na blbosti, jo. Je to pravda, no. Asi budeme číst méně, ale jenom lidé, kteří jsou opravdu sečtělí, se dovedou dobře vyjadřovat, jenom ti lidé můžou mít úspěch v politice, jak víme, v tý politice hraje rétorika naprosto klíčovou roli i ta vošklivá rétorika, i ta kvalitní, jsou to lidé, kteří vlastně jsou schopni reflexe, přemítání nad knihou. Myslím si, že byla by to tragédie, kdybychom skutečně ztráceli tuto schopnost, je to schopnost, která vede k mentálnímu výkonu a hlavně, víte, s knihou člověk může prožít velmi šťastné okamžiky, které na tom internetu nemůže.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Ano, kniha je dnešním celodenním tématem u nás v Českém rozhlase 2 Praha. Pevně věřím, že alespoň jednoho člověka opět dostaneme ke knize a bylo by to moc dobře a naši posluchači prostor dostanou. Alexandr Tomský naopak už dnes ne, budu se ale těšit na příště, v premiéře vždy dopoledne po půl deváté, v repríze před půlnocí a v tištěné podobě pořad Jak to vidí na našich webových stránkách po čtyřiadvaceti hodinách. Pane Tomský, ať vám to dobře čte, dobře vykládá a nakládá a ať my čtenáři jsme spokojeni. Děkuju za dnešní návštěvu a budu se těšit na příště.

Alexandr TOMSKÝ, politolog
--------------------
Také děkuji, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Alexander Tomský
Spustit audio