Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 10. března

10. březen 2014

Hostem byl Ivan Hoffman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a dobrý poslech u pořadu Jak to vidí přeje Zita Senková. Hostem je Ivan Hoffman, komentátor Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu. Přeji do Zlína dobrý den.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Ano, přeji také hezké ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V sobotu uplynul rok od nástupu prezidenta Miloše Zemana na Pražský hrad. Politici, média i sociologové čile známkují. Jak vy, Ivane, hodnotíte ten první rok? Možná to můžeme vzít předmět po předmětu, chování, vykonává, jak vykonává ústavní pravomoci, řeší domácí krize, nebo zastupuje Česko v zahraničí a tak dále.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, tímto způsobem to probírali všichni, tak já, já bych, já bych to vzal jenom velmi obecně. Když Miloš Zeman před rokem vystřídal na Pražském hradě Václava Klause, tak nám řekl, že, že bude aktivní, že, že bude pracovitý a také řekl, že bude svůj. No a za to, že se tomuto slibu snažil dostát, byl potom velmi často kritizován. Ukázalo se nakonec, že hodně těch jeho kritiků by raději prezidenta velice obyčejného, který toho moc nedělá a zdálo se jim, že Zeman je aktivní až moc. Především se hodně psalo o hrozbě nastolení jakéhosi prezidentského systému, panoval zde strach o demokracii, vyskytly se dokonce i obavy o svobodu slova. Když se na to podíváme po roce, tak vidíme, že vliv prezidenta na politický systém nijak zásadní není. Navíc po volbách zna, znatelně zeslábl. Pokud jde o stav demokracie, tak ta je, teď, ta je stejná, nezlepšilo se nic, ani nezhoršilo a nejlepší ilustrací, že není zde problém se svobodou slova jsou právě ty sarkastické a nepřátelské výpady na prezidentovu adresu, ve kterých následně si Miloš Zeman libuje, z gustem je glosuje a tak dál, tak vlastně svobodu, svoboda slova myslím také, také dotčena nebyla.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle některých politiků Miloš Zeman v roli prezidenta zemi nespojuje, příliš široce si vykládá své pravomoci. Asi logicky nejhorší vysvědčení vystavila pravicová opozice. Je podle vás, plní ty ambice, které dal, nebo formuloval při inauguraci být prezidentem dolních 10 milionů?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Tak z jedné strany já mám pocit, že když se podíváme na, na čistě, na činy, skutky, tak Miloš Zeman se ukazuje být prezidentem naprosto standardním. Pokud se ze začátku více vymezoval vůči politické scéně, politikům, politickým stranám, no, tak to vyplynulo z politické krize, kterou on nezpůsobil, ale v rámci jejího řešení měl ústavou předepsanou roli, které, které se zhostil po svém, ale v podstatě s rozmyslem a důstojně. Jenomže image Miloše Zemana je zvláštní. Ta stojí na takové, a teď to nechci říct priorativně, ale na jisté takové nedbalosti. On se ani jako prezident nevzdal různých bonmotů, které často nám mohou připadat zbytečné, jako takové schválnosti. Nicméně provází ho celou jeho politickou kariérou, pokud jde o svá vystoupení, tak zásadně je pronáší z patra, což zas vypadá tak nedbale. Možná bych řekl trochu neseriózně. Ale zase z druhé strany Miloš Zeman neřekl nic, co by nechtěl slyšet, věděl přesně, o co mu jde, v postojích byl, byl stálý a hlavně on prakticky neudělal nějaké zásadní politické chyby. To znamená když odmyslíme tu jeho image, tak Miloš Zeman je prezident čitelný a řekl bych i spolehlivý. Je asi méně kreativní, než se čekalo. Ale to je dáno, jak těmi mantinely prezidentské funkce a řekl bych i nadhledem, který přichází s věkem. Já, já bych to uzavřel tím, že nemá valný smysl přát prezidentovi do příštích let hodně originálních nápadů, já bych byl pro, abysme mu přáli zdraví.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdraví určitě všem. Mimochodem o čem ale svědčí, Ivane, to, že se chystá i omezení pravomocí prezidenta? Také bych ještě doplnila aktuální průzkum agentury STEM pro Českou televizi, podle které, podle kterého ani po roce od nástupu do úřadu nedošlo k zakopání těch názorových příkopů mezi voliči pana Zemana a těmi, kteří volili Karla Schwarzenberga. Společnost zůstává nadále rozdělená.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Určitě ano, já si myslím, že hlavní důvod je, hlavní důvod je v tom, že Miloš Zeman vlastně to rozdělení právě tím svým politickým stylem i přiživuje. Asi mu není proti mysli, činí ho zajímavým pro média, on si vlastně toho prezidentství v jistém smyslu užívá a, a, možná jiní by na to neměli žaludek, ale jak říkám, on si, on se v tom spíše podle mého názoru libuje. On to rozdělení nějak dramaticky tu společnost nepostihuje. Řekl bych, že se jedná spíše o otázku vkusu, než o otázku nějakých zásadních rozdílů, které ve společnosti panovaly. Je potřeba si taky uvědomit, že ta prezidentská volba před rokem se odehrávala v rozdělené společnosti. To znamená není to úplně tak, že by ti dva kandidáti tu společnost rozdělili, oni spíše symbolizovali to rozdělení společnosti a ono přetrvá i do budoucna ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co myslíte, promiňte, stmelí tu společnost, nebo může stmelovat?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, většinou jsou to problémy. To znamená, to znamená jakmile se dostaneme do nějakých potíží, tak většinou to bývá nějaká hrozba, která lidi spojí, ale když se podíváme například na, na poslední čísla ekonomická, která přicházejí, tak my stále jsme zvyklí zdůrazňovat problémy a teď se ukazuje, že, že na tom není až tak úplně špatně, a proto se zřejmě můžeme takhle to, takovou, takové to vnitřní rozdělení společnosti dovolit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ten první rok Miloše Zemana na Pražském hradě končí s nezvykle nízkou popularitou. Ta důvěra klesla ze zářijových 59 % na únorových 51. Naopak důvěra Čechů ve vládu a sněmovnu se po říjnových parlamentních volbách zdvojnásobila. Jak ukázal průzkum společnosti STEM, členům nového kabinetu věří 47 % a sněmovně 40 % lidí. Řekla bych, že taková čísla jsme už docela dlouho neměli.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já si, já si to také myslím. Je to něco zvláštního, ale když se podíváme do těch čísel do minulosti, ono neškodí někdy mít historickou paměť delší než 2 roky a doopravdy podívat se trochu dál, tak v roce 2010 měl tehdy začínající kabinet Petra Nečase důvěru dokonce 50 %. No a z ní to dopracoval na 17 % v září 2012. To znamená ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na začátku je to vždycky dobré.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
... přesně tak. I ten průzkum s, vypovídá nikoliv o politicích, ale hlavně o nás. Ta vyšší důvěra ta vyjadřuje naši naději, že se politici polepší, že se, že prostě dají na tu kritiku, vzpamatují se. Naopak nedůvěra, ta přichází poté, co zjistíme, že, že nic z toho moc neudělali, navíc se ještě vzájemně znemožňují anebo každý sám sebe osobně. To znamená oni tu počáteční důvěru mají nezaslouženě, ta spočívá spíš v té naší naději, ale potom vlastní péčí o tu důvěru přicházejí. To znamená já bych porovnával tu vládu Petra Nečase s vládou Bohuslava Sobotky asi tak, že na tom startu zatím teda jde o 3 % zaostává, je o 3 % méně oblíbená vláda, vláda dnešní koalice, než, než té koalice minulé, ale rozhodující bude, zda za 2,5 roku se také dopracuje na těch 17 %, anebo jestli na tom bude lépe. To znamená, platí stále totéž. Hodnotit je budeme až podle činů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Před předčasnými volbami na 160 kandidátů podepsalo, že v případě zvolení do sněmovny se zasadí o přijetí například zákona o registru smluv, který prosazuje protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu. Jaká je ale nyní, Ivane, vůle protavit jaksi ty sliby v činy? Protože, dodám ještě tedy, zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů se obávají, že by vlastně tyto iniciativy mohly vést ještě k větší byrokracii. Je to oprávněná námitka?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, tak politici se těmi protikorupčními zákony zabývají odjakživa. Podpořili je před volbami, protože cítili, že je zde poptávka po takovémto souhlasu, ale my máme s nimi tu zkušenost, oni je sice slovně podpoří, ale pak, jakmile už jsou u moci, tak záludně je vylepšují různými prokorupčními pozměňovacími návrhy. Ona ta snaha zachovat klientelismus a tunelářství, jak se tomu u nás říká, je, je vedená zájmy zištnými. Nicméně skrývá se za odmítáním něčeho, co rovněž veřejnosti pije krev, to znamená to prohlášení Svazu měst a obcí, Asociace krajů, ale také ještě Sdružení místních samospráv, Spolku pro obnovu venkova, tak, tak ono je, ono je vedeno prostě takovou snahou říct, transparentnost ano, my chceme, aby věci byly průhledné, ale nechceme další byrokracii. A tam je to zajímavé, protože jim se například nelíbí, že by se zveřejňovaly všechny náklady a tvrdí, že, že prostě každá faktura, když se bude zveřejňovat i objednávka na pastelky, takže, takže to bude obrovský administrativní problém, ale oni prostě nechtějí číst v tom návrhu zákona je přesně psáno, že vláda určí tu spodní hranici a určovat se bude, zveřejňovat se bude až nad určitou výši. Co naopak je tam velice zásadní v tom základním registru smluv je, že se bude zveřejňovat každá smlouva. Ukazuje se, že toto opatření, u nás, u našich sousedů ušetřilo až 30 % nákladů z veřejných rozpočtů. Tady hovoříme o miliardách, tady nejde prostě o korunách, jo. Současně si musíme uvědomit, že se jedná o těch, o 30 %, já se teď pokusím to říct drsně, které se již politikům nepodaří vykrást ze státní, krajské anebo obecní kasy. To prostě ten zápas s korupcí bude drsný, to jsou peníze, oni, oni, o které nechtějí, nechtějí ti lobbisté přijít, oni nechtějí přijít o naše peníze, oni prostě jsou na ně zvyklí, oni rozdělovali tak, jak se jim to hodilo, známým a kdekomu, plýtvali, protože prostě se jim nikdo nedíval na prsty. Ty, ty jejich argumenty jsou trapné prostě. V době Internetu nic nebrání tomu, tak navíc je to i u nás v některých obcích vyzkoušelo, abychom věděli o každé smlouvě, o každé zakázce a dokonce i o každé té vyplacené koruně, ale u těch zakázek a, a smlouvách tam platí, že místo komplikované kontroly, tu kontrolu obstará konkurence, obstarají jí občané, kteří se podívají na internetové stránky co a jak. Navíc se ukazuje, že byrokracie je s tím minimální, přínos je obrovský, ale jak říkám, prostě je nevůle prostě přistoupit na něco, co funguje. Politici milují takový boj proti korupci, který nikam nevede. Mají rádi zákony, které umějí obejít, jakmile prostě je něco příliš jednoduchého, například to, že každá smlouva se musí zveřejnit a pokud se nezveřejní, tak, tak neplatí, musí se zveřejnit do 3 měsíců, tam kde to zkusili, tak samozřejmě všechny je uveřejnili, nestalo se, že by některá neplatila, navíc říkám, bylo to velmi jednoduché, ale tohle to je věc, na které se prostě lámou politické vztahy, kolem kterých se obrovsky lobbuje proti zveřejňování těch smluv je Bohuslav Sobotka, což prostě zní úplně absurdně, to je, to je nejsilnější vládní strana, která přišla s tím, že chce udělat pořádek a najednou ustupuje prostě těmhle těm lobbistům, no protože oni mají obrovskou sílu ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čím argumentuje premiér?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Že by to o pár let, že to je vlastně možná zbytečné, že by, že by stačilo prostě ty pokuty, proč zneplatňovat smlouvy a tak dále. Druhá věc, která jim hrozně vadí, je posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. No protože ty, ty kulturní mechanismy, o kterých oni tvrdí, že jsou dostatečné, no, tak to jsou ty, ve kterých oni umějí chodit, které umějí obejít prostě a najednou by přišel někdo cizí a ten by je začal kontrolovat ještě v zájmu ne věci zašolíchat a nějak prostě, ale je, ale je odhalit a, a najít chybu. No, tak to prostě jsou úplně zuřiví doběla a ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je boj, promiňte ...

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Ano?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
... s korupcí vlastně zápasem o transparentnost, jinými slovy?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Určitě, určitě. O transparentnost všechno musí být průhledné, kam je vidět, tak tam ta korupce prostě jak mávnutím kouzelného proutku najednou mizí. Té se daří ve tmě, v neprůhledných poměrech. To znamená jakmile slyšíme politika, který na téma korupce říká "ale", tak prostě to je člověk, který chce podpořit zlodějinu, to prostě nejde jinak říct.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Napadá mě, kdo má ruku tedy na tom vypínači v tomto případě, aby rozsvítil?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, možná trochu ta Rekonstrukce státu, která jim strašně teď leze na nervy. Oni to nejprve podepsali, ale teď, teď, teď jí prostě nesnáší a ten důvod, ten důvod je velmi, velmi jednoduchý. To, to je iniciativa, která samozřejmě není nikým volená, ale to, že spontánně vznikla, že jim lidé naslouchají, to o něčem svědčí, má určitý vliv. To je iniciativa, která nejen říká, co by bylo dobré udělat, a vychází ze zkušeností, které fungují jinde, ale ona také bude mapovat, jak kdo z nich hlasoval a jak kdo z nich hlasoval pro tu kterou větu, kdo dal jaký pozměňovací návrh a bude kontrolovat, jestli ti lidé, těch 116 poslanců, kteří se k tomu hlásili, splní ten svůj slib. A to, to docela může být zajímavé, protože tohle to nebyly poslední volby, budou další a ti lidé, kteří, kteří budou nachytáni, že prostě, že prostě se nezhostili toho úkolu, že nesplnili ten slib, tak je to samozřejmě může ohrozit v jejich další politické kariéře.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak mimochodem, Ivane, hodnotíte rozkrývání kauz jako je Opencard nebo zastavení prací na tunelu Blanka? Před pár dny byl obviněn Aleš Hušák, bývalý šéf společnosti Sazka čelí podezření z podvodu se směnkou za 50 milionů korun. Další obvinění v řadě.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
V mnoha případech se nakonec ukáže, že když chceme něco vyřešit zpětně, tak se chytí jenom malé ryby, bílé, bílí koni a to já nevím prostě, jak se tomu všemu říká, ale vlastně ti, co to vymysleli, to jsou takoví ti ideoví tvůrci prostě toho, jak ty peníze vyvést, odklonit, tak taky většinou zůstávají nepotrestáni a z toho je evidentní, že, já neříkám, že to je marné, pokusit se zpětně něco zachránit, ale to, co doopravdy má smysl je nastavit pravidla tak, aby to nemohlo pokračovat v budoucnosti. Všechny ty případy vyplývají z toho, že, že se, že se na míru někomu ze zištných důvodů vytvořila nějaká, nějaká zakázka, nějaký prostor, jak se dostat k veřejným penězům. Tady do budoucna jediná možnost, jediné řešení je, nikoliv najít zpětně a dohledat ty viníky a, a ukázat na jejich případě, že se ostatní mají bát. Samozřejmě, když se člověk bojí, tak možná krade míň, ale, ale ve skutečnosti spíš si ještě dává pozor a snaží se být chytřejší a většinou vždycky ten zloděj má krok napřed před policistou. To tak prostě odjakživa a nejenom u nás. Ale ve chvíli, když se nastaví pravidla tak, že není možné je obejít a jsou, jsou jednoduchá, každý do toho vidí, tak tehdy vlastně teprve klesá ta korupce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Předseda dolní parlamentní komory Jan Hamáček zakázal prodej a podávání alkoholu ve všech sněmovních restauracích během jednání poslanců. Částečně tak vyhověl návrhu hnutí ANO. Podle některých členů opozice nařízení snižuje vážnost parlamentu. Je podle vás nutné podobné opatření zakazovat omezovat konzumaci alkoholu?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Právě kvůli tomu, že vážnost parlamentu kvůli různým opilcům za řečnickým pultem byla velice nízká, bylo dobré symbolicky přijmout to, toto opatření, které samozřejmě nic nezmění, protože ten opilec si tu flašku tam donese sám a vypije ji v kanceláři, ale jenom si ji nekoupí u toho, u toho, u toho bufetu přímo, musel ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zazněla i myšlenka, promiňte, kontrol střízlivosti zákonodárců.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já, mně by se to líbilo. Já bych byl pro. Když se kontroluje řidič, který může způsobit pod vlivem alkoholu nějakou škodu, tak tím spíše by měl být kontrolován zákonodárce, který může napáchat obrovské legislativní škody ve stavu, kdy prostě za sebe neručí a neumí se ovládnout. Je dobře, že si o tom povídají poslanci, protože to samo o sobě může znamenat, že si prostě ti, kteří mají s tímto problém, na sebe dají pozor a, a hlavně, že to nebudou považovat za něco normálního. A to, a to si myslím, že je určitý pokrok.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka pro vás, Ivane, od pana posluchač Milana, týká se dění na Ukrajině. "V minulém Jak to vidí jste krizi označil za přetahovanou Západu s Ruskem kvůli ekonomickým zájmům. Vaše slova o Ukrajince jim nejde. Dokázal byste si představit, že části Ukrajincům a jejich příznivcům ze Západu jde o lidská a občanská práva, právní stát, demokracii a občanskou společnost místo Kučmovy, či později Janukovyčovy demokratury, tedy diktatury s demokratickým nátěrem?"

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Ono to, ono to vůbec není složité. Já si myslím, že naprosté většině Ukrajinců jde o to, aby na Ukrajině prostě se lépe žilo a lépe se žije v prostředí, které je svobodné, demokratické, ale, ale současně v prostředí, ve kterém si člověk vydělá peníze na důstojný život, ve kterém i ekonomicky se mu dobře daří. Ukrajina prostě prošla několika, několika krizemi, které způsobily vlády s různým nátěrem, prostě vyhrála tam oranžová revoluce a, a dopadlo to stejně jako, jako před tím za Kučmy, jakmile vystřídal Janukovyč prostě ty oranžové revolucionáře, tak to zase bylo špatně. Pokaždé nakonec se ukázalo, že v pozadí vládnou takzvaní oligarchové. Jinými slovy největší multimiliardáři, kteří vlastně drží palce nad, nad, nad penězi, nad tokem peněz a jsou samozřejmě propojeni s politiky, kteří jim jdu na ruku. To je, to je krásný příklad takového typického mafiánského kapitalismu, který my máme v malém, ale jak se jdeme směrem na východ, tak je to prostě stále horší, drsnější. A ta Ukrajina doopravdy na tom je špatně a ať Ukrajinci samozřejmě chtějí žít lépe a když se dívají na Západ, dívají se na Evropu, tak pochopitelně vidí, že, že u nás prostě ten život se žije klidněji, důstojněji. Ono je to tak, že vždy je tráva někde zelenější. My taky prostě umíme vyjmenovat místa, kde je lépe. To znamená tady, tady já problém nevidím. Já vidím problém v tom, že jakmile se nyní k moci dostala taková těžko pochopitelná směsice radikálních liberálů, nacionalistů, neonacistů, tak prostě s touto partou prostě nějakým způsobem spolupracovat je, je velice obtížné a pochybuju, že tohle to jsou lidé, kteří mohou přivést do civilizované Evropy Ukrajinu podobně, jako si nedovedu představit, že by toto bylo lidé, se kterými by naopak mohlo komunikovat Rusko ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle ale, promiňte ...

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Tam musí přijít volby prostě ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
... a z těch voleb musí vzejít podle možnosti důvěryhodná reprezentace a já si myslím, že to, co musíme Ukrajincům přát, je, aby doopravdy dobře zvolili.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle průzkumů, chtěla jsem jenom dodat, Ivane, průzkumu mínění i dřívějších voleb na Ukrajině ovšem nejsou extrémisté hybnou silnou společnosti, byť byli ve střetech s policejními jednotkami nejvíc vidět, umírněné strany jako UDAR nebo Vlast mají dohromady šestkrát vyšší preference než Radikální svoboda.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Uvidíme, jestli ve chvíli, kdy ve volbách tyto strany získají velkou většinu, jestli budou schopni tyto bojůvky a tyto lidi odzbrojit, anebo, nebo znovu s nimi budou bojovat na barikádách podobně jako ten režim minulý, to nevíme. Pro mě je podstatné zjištění jedno, že k tomu, aby člověk porozuměl, co se děje, tak já jsem vždy v minulosti cítil, že je nezbytné umět taky anglicky. No a když dnes prostě chci porozumět tomu, co se děje na Ukrajině, anebo v Sýrii, tak si uvědomuju, že k tomu ještě musím umět taky rusky. Jinými slovy, já těm našim médiím a tomu jejich výkladu a většině komentářů, které u nás čtu, prostě věřím tak z poloviny. Prostě dělím to třemi. Myslím si, že, myslím si, že nejsme objektivně informováni, že v té informaci něco chybí, že prostě musíme ověřovat všechno, co se u nás říká ještě taky informacemi z druhé strany ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono ...

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
... já to řeknu nerad, ale nezávislými.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak se říká propaganda, také sestra války. Jak se právě orientovat v těch informacích? Protože Internetem, servery se šíří nejrůznější fámy, spekulace, neukazuje to fenomén takzvaného potvrzovacího zkreslení, že lidé mají tendenci nekriticky vnímat informace, které potvrzují, co si už myslí?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
To je určitě jedna z věcí, ale ono těch technik, kterými prostě se ovlivňuje veřejné mínění, je celá spousta a, a běžný konzument zpráv, který prostě vidí jenom nějaké obyčejné krátké klipy, několik málo záběrů, které navíc mají nějakou emotivní hodnotu, navíc člověk, který neví, že stejná událost vypadá úplně jinak, když se nasnímá dlouhým objektivem a širokoúhlým, tak, tak prostě je poměrně bezmocný proti propagandě. Já spíš si myslím, že problém je v těch lidech, kteří ty zprávy dělají, kteří je tvoří a, a pokaždé existuje takzvaný manstream, to znamená takový, taková většina. Lidé se prostě na něčem shodnou a pak jdou jak ovce prostě v jednom proudu a vzájemně se ujišťují v nějakém společném vidění světa a nejsou ochotni vidět, vidět detaily, které, které jsou v rozporu s tím, na čem už se tak většinově všichni hezky shodli. No ale potom do toho přijde informace odjinud, důvěryhodná, odposlechnutý nějaký telefonát mezi vysokými činiteli Evropské unie, ze kterého slyšíme, že oni už dlouho věděli prostě lidé, demonstranti, policisté, jak byli zabíjeni stejnými kulkami, stejní lidé zabíjeli demonstranty i policajty a teď prostě, že, že, že je podezření, že to organizovali lidé právě a právě z toho, z toho Majdanu ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžeme ale, Ivane ...

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
... povídají si o tom mezi sebou jo? A toto je ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Věřit těmto telefonátům, když vlastně sám říkáte ...

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
... no, oni je, oni je, oni je potvrdili, jak Ashtonová, tak ten estonský ministr zahraničí, že ano, že to je autentický telefonát, to znamená, že tam není proč o něm pochybovat, ale zvláštní je, že o něm nikdo nemluví, protože on se vlastně do toho menstreamu, do toho obrázku nehodí. Je to prostě něco, čím by prostě tomu posluchači popletli hlavu, ten by nevěděl, co si o tom teda má myslet, tak jak to teda je, tak kteří jsou teda ti dobří, kteří jsou ti špatní. A tam jsou, tam jsou všichni dobří. Prostě Ukrajinci nejsou dobří a špatní, prostě to jsou lidé, který mají obrovskou smůlu a, a my prostě si z nich nemáme co vybírat, jedny a druhé. My máme chtít, aby prostě všichni podle možnosti slevili tomu násilí, věří válce a aby se jim dobře žilo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká Ivan Hoffman, komentátor Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu. Děkuji a přeji vám hezký den. Na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Také, hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra v Jak to vidí přivítám po půl deváté ekonomku Ilonu Švihlíkovou. Na slyšenou se těší Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: iho , zis
Spustit audio