„Přečetla jsem celého Vinnetoua.“ Jitka Zelenková u Haliny Pawlowské o své čtenářské vášni

Proč známá zpěvačka nesnáší e-knihy? A u kterého díla si připadá jako Forrest Gump? Poslechněte si nedělní speciál pořadu Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová.

„Můj vztah k e-knihám není vůbec vřelej. Nemám k tomu vůbec žádný vztah. Protože jsem vždycky milovala vůni knihkupectví a šustění papíru. Já i když jedu na dovolenou nebo do lázní, tak si knížku vždycky zabalím postaru do novin,“ vyznává se zpěvačka Jitka Zelenková.

Babička, Broučci a Vinnetou

„Já miluju Babičku, ale tu zfilmovanou. A ještě tu druhou, kde hraje Libuška Šafránková. Protože mě to dojímá tak, že vypnu telefon a vezmu si kapesníky. Jako Forrest Gump. Já programově pláču,“ prozrazuje v pořadu Pokračování za chvilku aneb Co Čech, to Němcová.

„A zrovna tak jsem zbožňovala Karafiátovy Broučky. Úplně neuvěřitelně. Ale ještě s těma původníma ilustracema od Jiřího Trnky.“ Když jako 11letá ležela dlouho ve vimperské nemocnici, přečetla prý celého Vinnetoua.

Čtu to, co mi udělá dobrou náladu

„Měla jsem ráda klučičí literaturu: Vinnetoua, Tajuplný ostrov, ten jsem přečetla několikrát, úplně mě fascinoval, no a pak se to začalo posouvat,“ prozrazuje. „Teď volim něco, co mi udělá dobrou náladu. Mám ráda Petera Mayle, který píše o Provance, o víně, o jídle neuvěřitelně zábavnou formou.“

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

V rozhovoru uslyšíte vzpomínky Jitky Zelenkové i Haliny Pawlowské na Karla Gotta nebo povídku Martiny Šourkové: Jednu zpáteční, prosím!

autoři: Halina Pawlowská , rota
Spustit audio

Související