Prach může lidem bránit v osídlení Marsu

18. květen 2013

Budoucí výprava lidí na Mars bude spojena s mnoha riziky. Jde zejména o kosmické paprsky, kterým bude lidský organismus patrně vystaven více, než je běžné. Na poslední specializované konferenci o Marsu však odborníci vyhlásili, že i přímo na povrchu Marsu se nachází faktor, který může kosmonautům či osadníkům pohyb na Marsu velmi ztížit. Je jím složení všudypřítomného marťanského prachu.

I když se budou kosmonauti na povrchu Marsu pohybovat ve skafandrech a jejich příbytky budou vybaveny přechodovými komorami, stejně se nějaká část prachu dostane dovnitř do obytného prostoru, do ventilačního systému a také do dýchacího traktu kosmonautů. Očista skafandrů a bot nebude nikdy zcela dokonalá, což se ukázalo už na příkladě měsíčního prachu v rámci projektu Apollo. Podle vyjádření hlavních lékařských autorit agentury NASA se v marťanském prachu vyskytuje nebezpečí minimálně dvojího druhu.

V prachu jsou jednak chloristany, soli kyseliny chloristé, které způsobují onemocnění štítné žlázy. Druhým zdravotním nebezpečím v marťanském prachu jsou jemné částečky sádry, které mohou mít za následek zanesení plic. Částečky sádry nedávno na povrchu Marsu našla mobilní laboratoř Curiosity. Kromě toho bylo delší dobu známo, že v marťanském prachu se nachází některé silikáty, které mohou v kombinaci s vodou vytvořit řadu látek, nebezpečných opět zejména pro lidské plíce.

Povrch Marsu

Než tedy lidé opravdu poletí na Mars, bude muset být technologicky vyřešena i tato otázka.

Zdroje: Phys.Org,.Humans 2 Mars Summit, New Scientist

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio