Pozorujte malé děti! To je výuka rétoriky v praxi, radí Milena Steinmasslová

30. září 2021

Herečka známá ze seriálů Ranč u Zelené sedmy nebo V erbu lvice dnes vyučuje rétoriku. „Sama říkám jen ta slova, za kterými mohu stát,“ prozrazuje v Blízkých setkáních. Všechny díly pořadu Blízká setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Čím jsem starší, tím víc vnímám slovo jako hodnotu, kterou jsme nechali zdevalvovat. Nemám v sobě sílu být člověkem, který je schopný zvednout davy. Tak se snažím alespoň se slovem pracovat zodpovědně. Říkat jen ta slova, za kterými mohu stát,“ odhaluje herečka, která sama i rétoriku vyučuje.

Poslouchejte malé děti

„Záleží na tom, s jakými požadavky člověk přijde. Dvoudenní kurzy už nedělám, protože tam mohu předat jen základní informace,“ vysvětluje moderátorce Tereze Kostkové i posluchačům přítomným živému natáčení Blízkých setkání v Radiocafé Vinohradská 12.

Tím, jak hovoříte, světu o sobě vysíláte, kdo jste. V tom dobrém i špatném smyslu. Pozorujte malé děti, jak pečlivě pracují s každým slovem, když vás potřebují k něčemu přesvědčit. To je výuka rétoriky v praxi,“ glosuje.

Po revoluci se způsob komunikace změnil

Významy slov se podle ní mění. „Slovo kolaborovat dřív znamenalo obyčejnou spolupráci. Dnes se už pejorativního významu nezbaví.

Způsob naší komunikace se výrazně změnil po sametové revoluci. Dřív jsme věděli, co říkat nesmíme. Často jsme pak utíkali ke knížkám. Vzpomínám si, jak pán přede mnou ve frontě na nového Hrabala říkal: Vyšla knížka, která je štve, a já ji chci.“

Jak slova ztrácí svou hodnotu? Proč má ráda Bulgakova? Jaký film právě točí?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související