Pozor! Při výběru zimních pneumatik může být nové štítkování zavádějící

11. říjen 2012
Rada pro tento den

Nové štítkování na pneumatikách svádí pro nadcházející zimní období pozornost k jiným kritériím než je bezpečnost.

Z analýzy štítkování internetového obchodu Pneumatiky.cz vyplývá, že každá vlastnost má jiného vítěze. Na silnicích drží nejlépe pneumatiky značky Pirelli. Nejméně hlučné jsou naopak pneumatiky GoodYear a na spotřebě paliva nejvíce ušetří řidiči, kteří přezuli pneumatiky Nokian.

Povinnost prodávat pouze pneumatiky označené štítkem platí pro celou Evropu od 1. listopadu 2012
Na štítcích řidiči naleznou spotřebitelé informace o valivém odporu, brzdné dráze na mokré vozovce a hlučnosti pneumatiky. Z analýzy e-shopu vyplývá, že z průměrných hodnot všech tří kritérií vychází v segmentu osobních zimních pneumatik nejlépe výrobce Pirelli. Analýza ukázala i na favority pro jednotlivé rozměry pneumatik. Například v jednom z nejprodávanějších rozměrů 195/65 R15 dosáhla v průměru nejlepších štítkových kritérií pneumatika Nokian WR D3.

„Pomocí sestavení žebříčků nejlepších výrobců, jsme chtěli lidem usnadnit orientaci při koupi osobních zimních pneumatik. Klasifikaci písmeny A až G jsme proto překlopili na srozumitelný číselný koeficient,“ uvedl Vojtěch Schwangmaier, ředitel e-shopu Pneumatiky.cz. „Výsledky například ukazují, že při preferenci jednotlivých kritérií, nekoupíte pneumatiky s lepším štítkovým kritériem, než je hodnota C,“ doplnil Schwangmaier.

Při výběru zimních pneumatik mohou být štítky zavádějící
Pro bezpečnou jízdu v nadcházejících chladných měsících je vhodné sledovat záběr či brzdnou dráhu na sněhu, ovladatelnost na mokru, aquaplaning nebo směrové vedení. U štítkování však klasifikuje bezpečnost pouze kritérium přilnavosti na mokru. Palivová účinnost či hlučnost jsou parametry, které ve zhoršených klimatických podmínkách ustupují do pozadí.

Řídit se při koupi zimních pneumatik štítkováním, může být nebezpečné
"To totiž strhává pozornost na parametry, které nejsou pro nadcházející období klíčové. Upřednostnění kritéria hlučnosti či spotřeby může svést volbu řidičů nebezpečným směrem,
“ upozornil Vojtěch Schwangmaier. „Všem, kteří budou kupovat pneumatiky, doporučujeme sledovat nezávislé testy, které sestavuje například ADAC. Je v nich obsažena daleko širší paleta parametrů, než tři hodnoty uváděné na štítcích,“ dodal Schwangmaier.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.