Pozitivní dopad biopotravin na lidské zdraví zatím prokázaný nebyl, říká odbornice z VŠCHT
Proč tedy nakopuvat biopotraviny? A jak je s jistotou poznáte?
Bio potraviny jsou v módě hlavně kvůli zdravému životnímu stylu. „Pozitivní dopad biopotravin na lidské zatím prokázaný nebyl. Jíst pouze bio ani nemůžete, protože tady zatím není tak široká nabídka,“ říká Jana Dostálová z VŠCHT. Proč tedy kupovat bio?
Proč kupovat bio?
Jejich největší předností je produkce mnohem šetrnější k životnímu prostředí, než je tomu u ostatních potravin. „Pokud je kupujete, tak přispíváte k lepšímu životu na planetě a podporujete i české farmáře.“ Potraviny označené jako bio jsou totiž většinou z domácí produkce, dovážíme míň než 50 %.
Bio podporujete, i když nekupujete
Ekologické zemědělství podporuje i ministerstvo. S nadsázkou se dá říct, že je podporujete i vy z daní. Mezi další pozitiva patří nižší obsahy agrochemikálií. Nulu u nich ale nenajdete. „Zvířata se chovají a rostliny pěstují na lokalitách, které mohu být různě zatíženy kontaminanty ze znečištěného životního prostředí.“ Taky proto má biofarmář dvouletou lhůtu na „vyčištění“ půdy.
Jak biopotraviny poznáte?
- české mají na obalu pruhovaný půlkruh
- ty z EU mají na obalu zelený lístek
- všechny pak musí mít na obalu zkratku akreditačního úřadu, který biopotravinu zkontroloval (je jich asi 5)
Co musí bio splňovat?
Musí být vyrobena z takzvaných bio surovin, které produkují zemědělci podle zákona o ekologickém zemědělství, a to jak u chovu hospodářských zvířat, tak různých surovin. Označení bio nesmí mít na našem trhu žádný jiný výrobek, který podmínky nesplňuje.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.